Együnk

Legjobb fánk a szalagos

„Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál…”, kezdjük is Gazdag Erzsi versével, az Itt a farsang áll a bál cíművel a farsangi hangolódást, aztán folytassuk a konyhában egy finom szalagos fánkkal. 

Ez a hagyományos farsangi édesség a farsangi készülődés és bálok elengedhetetlen finomsága, egészen az 1400-as évek óta, amikor az első fánk megjelent Európában. Arra azonban viszonylag ritkán vállalkozunk, hogy mi magunk készítsük el ezt a finomságot. Azt azonban elárulhatjuk Nektek, hogy az elkészítése nem ördöngösség, a gyerekek pedig hálásak lesznek az otthoni farsangi hangulatért és illatokért, így bátran ragadjatok fánkot, vagyis fakanalat. 

Egy kis dagasztás, sütés és máris fantasztikus fánkok illatoznak az asztalon, ami egy közösmókázáshoz is remek alapot biztosít akár családi, akár tágabb baráti körben töltjük a farsangot. 

Bátran adjuk fánksütésre a fejünket, ehhez pedig mutatunk egy régimódi, bevált recept is!

Hagyományos szalagos fánk

Hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 4 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 7 dkg vaj (nem  margarin)
  • 13 g ( kb. 1 csapott evőkanál) 
  • 4 dkg élesztő
  • 1 csipet só

1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Egy tálban összekeverjük a tojások sárgáját, a tejet, a sót és a lisztet, majd hozzáadjuk a megkelt élesztőt. Simára dolgozzuk a tésztát, hozzáadagoljuk az olvasztott vajat, végül sima tésztát dagasztunk belőle.Langyos helyen kelesztjük a tésztát. Amikor szépen megkelt a tésztánk kinyújtjuk, pohárral köröket szaggatunk belőle, majd forró, bő olajban kisütjük.

A sütésnél figyeljünk arra, hogy a sülő fánkokat először fedővel letakarjuk, majd miután megfordítottuk őket, akkor már fedő nélkül süssük készre, így készülnek a szép szalagok. 

Tipp: Vaníliás cukorral, lekvárral, vagy olvasztott csokoládéval tálaljuk. 

Programajánló:

Ha igazi farsangi hangulatra vágytok, akkor látogassatok el Szentendrére március első hétvégéjén (2-3.) a Farsangfarka Fesztiválra. Maskarások, farsangi fánkok hada, garantált vidámság és fesztivál hangulat várja a látogatókat.