A legtöbb levendulaültetvénnyel Somogy megyében találkozhatunk, ezért a júniusi kirándulásainkat érdemes erre a megyére fókuszálni. Számtalan családbarát, levendulaszedést kínáló programmal találkozhatunk, ahol a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki jól fogja magát érezni.
Gyönyörű, a lila különböző árnyalataiban pompáznak ilyenkor a dombok és a mezők, ami köszönhető a levendula tudatos telepítésének.
A pompás bokrokról már az egészen kicsi gyerekek is tudnak levendulát szedni, ami remek családi kikapcsolódást ígér, ráadásul közel a Balatonhoz.
Összekötve a kellemeset a hasznossal lehet csobbanni a Balatonban, miután leszedtük a levendulát. Ne felejtsük el kigyönyörködni magunkat a panorámában és beszippantani ennek a karakteres növénynek a bódító illatát.
A családi kirándulás után otthon már nincs is más dolgunk, mint eldönteni, hogy mire használjuk fel a csokorba gyűjtött virágokat.
A levendulának - mint oly sok gyógynövénynek –, számtalan felhasználási módja ismert. Remek molyűző, ha beakasztjuk a szárított virágokat a szekrénybe, a kertbe kiültetve, a teraszra cserépbe kitéve pedig könnyedén elriaszthatjuk a szúnyogokat és a legyeket, ez utóbbit talán kevesen tudják. Emellett készíthetünk illatos fürdőolajat is, de használhatjuk a konyhában fűszerként, főzhetünk belőle szörpöt, teát, készíthetünk mézet, fagylaltot, de édességek ízesítéséhez és díszítéséhez is kiválóan alkalmazható.
Ennél a növénynél valóban csak a képzeletünk szabhat határt, ami a felhasználását illeti.
Csokoládékrém levendulamézzel
Hozzávalók:
- 25 dkg jó minőségű étcsokoládé
- 8 dkg vaj
- 3,5 dl magas zsírtartalmú tejszín
- 2 tojás
- 2 kávéskanál levendulás méz
Elkészítés:
Egy lábasban vizet melegítünk, majd ráhelyezünk egy másik lábast, ami pontosan beleillik, így gőzfürdő felett elkezdjük megolvasztani a csokoládét.
Ahogy olvad a csokoládé hozzáadjuk a vajat is.
Lehúzzuk a tűzről, pont akkor, amikor a csokoládé teljesen megolvadt.
Robotgépben a tejszínt elkezdjük felverni.
Ezután egy tálban villával felverjük a tojást és hozzáadjuk a levendulás mézet, a csokoládét és végül a felvert tejszínt. Ez utóbbit óvatos nagy mozdulatokkal forgatjuk a krémbe.
Poharakba vagy tálkákba öntjük az elkészült krémet. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Tipp: A tetejére díszítésként csokiforgácsot és levendulaszirmokat szórhatunk.