Együnk

Levendulavarázs

Idén júniusban a megszokottól kicsit korábban, már június elején gyönyörködhetünk a csodálatos lila és fehér színekben pompázó levendulákban. A levendula méltán lett az év gyógynövénye 2018-ban. Amellett, hogy szép, illatos és gyógyító hatással is bír, még a konyhában is sokoldalúan felhasználható. A beszerzése - szárított állapotban - történhet vásárokban, levendulát árusító boltokban, vagy ismerősöktől.Azonban ennél sokkal jobb móka, ha együtt megy levendulaszedő kirándulásra a család.
Levendulavarázs

A legtöbb levendulaültetvénnyel Somogy megyében találkozhatunk, ezért a júniusi kirándulásainkat érdemes erre a megyére fókuszálni. Számtalan családbarát, levendulaszedést kínáló programmal találkozhatunk, ahol a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki jól fogja magát érezni.

Gyönyörű, a lila különböző árnyalataiban pompáznak ilyenkor a dombok és a mezők, ami köszönhető a levendula tudatos telepítésének.

A pompás bokrokról már az egészen kicsi gyerekek is tudnak levendulát szedni, ami remek családi kikapcsolódást ígér, ráadásul közel a Balatonhoz.

Összekötve a kellemeset a hasznossal lehet csobbanni a Balatonban, miután leszedtük a levendulát. Ne felejtsük el kigyönyörködni magunkat a panorámában és beszippantani ennek a karakteres növénynek a bódító illatát.

A családi kirándulás után otthon már nincs is más dolgunk, mint eldönteni, hogy mire használjuk fel a csokorba gyűjtött virágokat.

A levendulának - mint oly sok gyógynövénynek –, számtalan felhasználási módja ismert. Remek molyűző, ha beakasztjuk a szárított virágokat a szekrénybe, a kertbe kiültetve, a teraszra cserépbe kitéve pedig könnyedén elriaszthatjuk a szúnyogokat és a legyeket, ez utóbbit talán kevesen tudják. Emellett készíthetünk illatos fürdőolajat is, de használhatjuk a konyhában fűszerként, főzhetünk belőle szörpöt, teát, készíthetünk mézet, fagylaltot, de édességek ízesítéséhez és díszítéséhez is kiválóan alkalmazható.

Ennél a növénynél valóban csak a képzeletünk szabhat határt, ami a felhasználását illeti.

 

Csokoládékrém levendulamézzel

 

 

Hozzávalók:

  • 25 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 8 dkg vaj
  • 3,5 dl magas zsírtartalmú tejszín
  • 2 tojás
  • 2 kávéskanál levendulás méz

 

Elkészítés:

Egy lábasban vizet melegítünk, majd ráhelyezünk egy másik lábast, ami pontosan beleillik, így gőzfürdő felett elkezdjük megolvasztani a csokoládét.

Ahogy olvad a csokoládé hozzáadjuk a vajat is.

Lehúzzuk a tűzről, pont akkor, amikor a csokoládé teljesen megolvadt.

Robotgépben a tejszínt elkezdjük felverni. 
Ezután egy tálban villával felverjük  a tojást és hozzáadjuk a levendulás mézet, a csokoládét és végül a felvert tejszínt. Ez utóbbit óvatos nagy mozdulatokkal forgatjuk a krémbe.
Poharakba vagy tálkákba öntjük az elkészült krémet. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Tipp: A tetejére díszítésként csokiforgácsot és levendulaszirmokat szórhatunk.