Miért érdemes medvehagymát gyűjtenünk?
Természetes antibiotikum
Pénztárcakímélő megoldás
Sokféleképpen felhasználható a konyhában
Remek családi kikapcsolódás a kirándulással egybekötött medvehagyma gyűjtése
Fagyasztva szinte egész évre eltehetjük, de tartósíthatjuk szárítva, sóval keverve
Kora tavasszal, már márciusban és áprilisban, virágzás előtt gyűjthetjük
Lelőhelyek: Éger-völgy, Orfű, Száraz-kút, Gerecse Tájvédelmi Körzet (engedélyköteles lehet, max. 2 kg, érdemes előre tájékozódni), Bakonybél, Obornak, de számos egyéb lelőhellyel is büszkélkedhetnek hazánk erdős részei.
Zellerkrémleves medvehagymás zsemlegombóccal
Hozzávalók a leveshez
- 1 kisebb zeller, vagy egy nagyobbnak a fele kb. 25-30 dkg.
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 2,5 dl tej
- só, bors, szerecsendió
- a tál aljába tejföl
Hozzávalók a gombócokhoz
- 2 db zsemle
- 1 tojás
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- 2-3 evőkanál liszt
- só, bors
- 2-3 szál medvehagyma
A megtisztított zellert felszeleteljük, a forró olívaolajra tesszük, átforgatjuk, majd felengedjük kevés vízzel, megsózzuk. Fedő alatt puhára pároljuk. Ráhintjük a lisztet és felengedjük vízzel, felforraljuk. Összeturmixoljuk és hozzáöntjük a tejet, majd ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval, ezt teljesen a szánk ízére bízzuk, jól összeforraljuk.
A zsemléket vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk és hozzáadjuk a tojást és a zsemlemorzsát. Jól összegyúrjuk. A medvehagymát apróra vágjuk és azt is hozzákeverjük. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a lisztet, annyit, hogy egy kellemesen lágy masszát kapjunk.
Forrásban lévő sós vízbe két kiskanál segítségével golyókat szaggatunk. Addig főzzük még fel nem jönnek a víz felszínére, ez pár percet vesz igénybe.
Tipp: A tál aljára tegyünk tejfölt, majd arra szedjük rá a levest és a gombócokat.
Medvehagymás-mackósajtos muffin
Hozzávalók
- 1 csokor medvehagyma kb. 12-13 levél
- 1 tk olívaolaj
- 2,5 dl liszt
- 3 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál vegeta (el is hagyható)
- 2 tojás
- 2,5 dl tej
- 2-3 háromszögletű mackósajt, legjobb a zöld fűszeres vagy tejszínes
A lisztet összekeverjük a sütőporral, sóval, vegetával. A tejet elkeverjük a tojásokkal. A medvehagymát apróra vágjuk, a sajtot is felvágjuk apró darabokra és a lisztbe forgatjuk. Hozzákeverjük a tojásos, olívás tejet, amit előzőleg jól elkevertünk. Jól összedolgozzuk egy fakanál vagy keverőkanál segítségével, ha szükséges még igazíthatunk picit liszttel vagy tejjel az állagán, a lényeg, hogy egy viszonylag sűrű, de nem túl kemény tésztát kapjunk.
Muffin papírral bélelt vagy kivajazott muffin formába töltjük a tésztát, a formának kb. a feléig töltsük meg a papírokat.
180 C-on kb. 15 perc alatt megsütjük.
Tipp: A tetejét díszíthetjük snidlinggel, vagy magokkal.