Őszi fahéjas almaleves
Hozzávalók:
kb. 8-10 db közepes alma
2 evőkanál citromlé
cukor vagy méz ízlés szerint
320 g tejföl
2,5 ek. liszt
1 csipet só
Az almát megtisztítjuk és kockára vágjuk, majd bő vízben feltesszük főni, hozzáöntjük a citromlét és a fűszereket, valamint a cukrot.
Puhára főzzük. Ez nem vesz sok időt igénybe, közben gyakran kevergessük meg.
A tejfölt elkeverjük a liszttel egy másik hőálló tálba, majd forró levest szedünk hozzá és simára keverjük egy habverő segítségével.
Az elkészült habarást hozzáöntjük a leveshez és pár percig még forraljuk.
Langyosan, hidegen vagy akár melegen is nagyon finom.
Adhatunk hozzá almachipset vagy diót.
Melengető szilvaleves
Hozzávalók:
40 dkg szilva
1 narancs reszelt héja
1 tk. citromlé
cukor/ízlés szerint/
1 cs. vaníliás cukor
fahéj
szegfűszeg
2 kis doboz tejföl
2,5 ek. liszt
Elkészítés:
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, félbevágjuk és fahéjas, szegfűszeges, vízben feltesszük főni.
Amikor forrni kezd belereszeljük a narancs héját, hozzáadjuk a citrom levét és kb. fél órát főzzük.
A lisztet egy hőálló edényben elkeverjük a tejföllel és forró levest merünk hozzá, majd habverővel simára keverjük, végül beleöntjük a levesbe, keverünk és forralunk rajta.
Amikor elkészült félretesszük picit hűlni, csak olyan kellemesen langyosra.
Még langyosan tálaljuk. A tetejére tehetünk tejszínt és diót.