Együnk

Minden napra egy narancs: töltsük fel a vitaminraktárainkat!

Tél vége felé már kimerülőben vannak a szervezetünk vitaminkészletei, így jó, ha fokozottan odafigyelünk a friss gyümölcsök, zöldségek fogyasztására. A citrusfélék ellátnak C-vitaminnal, rostokkal, az illatuk pedig felvidít – épp ezért kerüljön be az étrendünkbe minden nap egy narancs!

Bár télvíz idején sajnos nem olyan bőséges a gyümölcsválaszték, mint nyáron, a fagyasztott gyümölcsök mellett a déligyümölcsök is folyamatosan hozzáférhetőek, és az esetek többségében megfizethetőek. Érdemes élni az általuk nyújtott lehetőségekkel: ha például unjuk a vizet, amiből télen is érdemes bőségesen fogyasztani, pár kanál citromlével bármikor feldobhatjuk az ízét.

A narancs húsa és héja is értékes!

A narancs is remek nassolnivaló: ha a héját megszagoljuk, máris jobb kedvünk lesz, rostjai eltelítenek, leve remekül oltja a szomjunkat, és a viszonylag kalóriadús banánhoz képest sokkal kisebb az energiatartalma. A narancslé sem véletlenül az egyik legkedveltebb reggeli ital: C-vitamin tartalma azonnal felfrissít, így akár kávé nélkül is nekiindulhatunk a napnak. A nagy adag természetes C-vitamin ráadásul a vas felszívódását is segíti, a megfelelő vasbevitel pedig hozzájárulhat, hogy elkerüljük a tavaszi fáradtságot.

A narancs antioxidáns tartalma is jelentős: flavonok, antociánok, limonén, és más antioxidáns hatású vegyületek is nagyobb mennyiségben vannak benne. Ruténtartalma az erek egészségének megőrzésében segíthet. Hatóanyagai akár még a fertőzések leküzdését is támogathatják, így a náthás, influenzás időszakban különösen ajánlott minden nap megenni egy gyümölcsöt. Kalcium-, magnézium- és káliumtartalma is jelentős.

A narancsnak nem csak a húsát, hanem a héját is érdemes felhasználni, hiszen egyedi ízt ad az ételeinknek, és számos hasznos hatóanyagot, például természetes illóanyagokat tartalmaz. Azzal azonban jó, ha vigyázunk, milyen narancsot veszünk: a klasszikus, minden szupermarketben kapható narancs héját ugyanis általában vegyszerekkel kezelik, így ezt nem szabad felhasználni. Ha a narancshéjat is belereszelnénk az ételünkbe, akkor csakis kezeletlen héjú bio narancsot válasszunk.

A gyümölcslé és a gyümölcssaláta mellett a narancs levesekhez, húsételekhez és édességekhez is kiválóan illik. Egy kis narancslével megbolondíthatjuk például a fűszeres sütőtökkrém-levest, vagy öntetet készíthetünk egy ínyenc panna cotta mellé. A bio narancs héját megszárítva és borssal együtt megőrölve pikáns ízű fűszerkeveréket kapunk.

Narancsos panna cotta

Hozzávalók: 3 dl habtejszín, 3 dl zsíros tej (3,5%-os), 2,5 dkg cukor, 2 teáskanál vaníliakivonat, 3 bio narancs, két teáskanál méz,10 g étkezési zselatin, kevés fahéj.

A tejszínt keverjük el a tejjel és a cukorral, valamint a vaníliakivonattal és egy bio citrom levével és reszelt héjával. A zselatint keverjük simára egy kevés tejes keverékkel, majd öntsük az edénybe, és elegyítsük a többi hozzávalóval.

Forraljuk fel, majd lassan melegítsük addig, amíg besűrűsödik. Kicsit hűtsük, majd kanalazzuk pudingos formákba, és tegyük a hűtőszekrénybe.

A narancsos öntethez a maradék két narancsot hámozzuk meg, a húsát vágjuk darabokra. Egy tálban keverjük össze a mézzel és ízesítsük fahéjjal.

A kész panna cottát a narancssalátával tálaljuk.