Glutén- és tejmentes asztalt szilvás-mákos süti
Kipróbált, szuper receptet osztunk meg veletek, amely a tejallergiásoknak is kedvez, ráadásul abszolút nincs benne liszt, ezt tökéletesen helyettesíti a dió, mák és a kakaópor.
Egy kisebb méretű, magasabb peremű tepsire szabtuk a mennyiséget, (kb. 20*32 cm-es, 5 cm magas falú). Így 8-10 szelet sütink lesz, ha nagyobb a család, akkor többszörös mennyiséget érdemes készíteni.
Hozzávalók (egy kisebb tepsire):
10-12 dkg darált dióbél
2 evőkanál darált mák
2 ek. kakaópor
4 db tojás
10 dkg kristálycukor
fél csomag sütőpor
10 dkg apróra vágott aszalt szilva
lekvár
a tepsi aljának kikenésére olaj, liszt (én rizslisztet használtam, de bármilyen liszt jó)
A tojásokat feltörjük, a fehérjét egy nagyobb tálba tesszük, amelyben a sütialap lesz kikeverve, a sárgáját pedig pohárba. 2. A darált diót, a mákot és a kakaóport összekeverjük, majd hozzáadjuk a felkockázott aszalt szilvákat.A sütőt elmelegítjük (200 fokra).
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben néhány csepp citromlét is öntünk bele. Hozzáöntjük a cukrot, tovább verjük, és beleöntjük a tojássárgákat is. Ezek után lassan belekeverjük a dió, mák, kakaópor és szilva egyvelegét és fél csomag sütőport. Beleöntjük a masszát az olajjal kikent, lisztezett tepsibe, közepes lángra állítjuk a hőfokot. A sütemény kb. fél óra alatt megsül, de természetesen tűpróbát végezzünk! Az első kb. 10 percben ne nyissuk ki a sütőt, nehogy összeessen a tésztánk!
Ha kivettük a tepsiből, hűljön pár percig, majd késsel vágjuk körbe hogy könnyebben elváljon a tepsi oldalától. Ezek után kétfelé vágjuk, lekvárral megkenjük az egyik lapot, majd a kettőt összeragasztjuk. Végül felszeleteljük, és megszórhatjuk egy kis porcukorral a tetejét!