Együnk

Mindenmentes aszalt szilvás-mákos süti - (nem csak) utazáshoz

Ha csak pár órát utazunk is, akkor sem indulhatunk el néhány finom falat nélkül, főleg, ha gyerkőcökkel tesszük ezt. Nagyon sok családban van valamilyen ételallergiával vagy ételintoleranciával küzdő gyermek és/vagy felnőtt. Szerencsére egyre több mentes terméket lehet kapni és egyre több olyan üzlet nyílik, amely a speciális étrendet követőknek segít a termékeivel. A péksüteményt és rágcsálnivalókat beszerezhetjük ezeken a helyeken, most viszont egy könnyen elkészíthető süteményrecepttel készültünk nektek, hogy felkészülten vágjunk neki a családi kikapcsolódásnak!

Glutén- és tejmentes asztalt szilvás-mákos süti

Kipróbált, szuper receptet osztunk meg veletek, amely a tejallergiásoknak is kedvez, ráadásul abszolút nincs benne liszt, ezt tökéletesen helyettesíti a dió, mák és a kakaópor.

Egy kisebb méretű, magasabb peremű tepsire szabtuk a mennyiséget, (kb. 20*32 cm-es, 5 cm magas falú). Így 8-10 szelet sütink lesz, ha nagyobb a család, akkor többszörös mennyiséget érdemes készíteni.

 

Hozzávalók (egy kisebb tepsire):

  • 10-12 dkg darált dióbél 

  • 2 evőkanál darált mák

  • 2 ek. kakaópor

  • 4 db tojás

  • 10 dkg kristálycukor

  • fél csomag sütőpor

  • 10 dkg apróra vágott aszalt szilva

  • lekvár

  • a tepsi aljának kikenésére olaj, liszt (én rizslisztet használtam, de bármilyen liszt jó)

 

 A tojásokat feltörjük, a fehérjét egy nagyobb tálba tesszük, amelyben a sütialap lesz kikeverve, a sárgáját pedig pohárba. 2. A darált diót, a mákot és a kakaóport összekeverjük, majd hozzáadjuk a felkockázott aszalt szilvákat.A sütőt elmelegítjük (200 fokra). 

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben néhány csepp citromlét is öntünk bele. Hozzáöntjük a cukrot, tovább verjük, és beleöntjük a tojássárgákat is. Ezek után lassan belekeverjük a dió, mák, kakaópor és szilva egyvelegét és fél csomag sütőport. Beleöntjük a masszát az olajjal kikent, lisztezett tepsibe, közepes lángra állítjuk a hőfokot. A sütemény kb. fél óra alatt megsül, de természetesen tűpróbát végezzünk! Az első kb. 10 percben ne nyissuk ki a sütőt, nehogy összeessen a tésztánk!

Ha kivettük a tepsiből, hűljön pár percig, majd késsel vágjuk körbe hogy könnyebben elváljon a tepsi oldalától. Ezek után kétfelé vágjuk, lekvárral megkenjük az egyik lapot, majd a kettőt összeragasztjuk. Végül felszeleteljük, és megszórhatjuk egy kis porcukorral a tetejét!