Együnk

Mit igyunk a hőségben? Ínycsiklandó nyári italok

A megfelelő folyadékfogyasztás mindig fontos, de a nagy melegben különösen lényeges. De milyen nyári italok segítségével frissíthetjük fel magunkat, ha már unjuk a vizet?

A szakértők szerint az ivással nem volna szabad megvárni, amíg szomjasak leszünk, hiszen az már a szervezet enyhe fokú kiszáradásának tünete. Ha pedig a szervezetünk elkezd kiszáradni, egy sor kellemetlen tünet jelentkezhet a fejfájástól a koncentráció zavaráig. Ráadásul kiszárad, könnyebben ráncosodik a bőrünk, a hosszan tartó vízhiány pedig akár a vesekőképződés és más egészségügyi problémák kockázatát is növelheti.

Épp ezért nagyon fontos, hogy mindig legyen a kezünk ügyében frissítő innivaló. Különösen a nyári melegben nem szabad spórolni a folyadékkal, de még télen is ott kellene lennie a táskánkban az ásványvizes palacknak. A cukros, szénsavas üdítőktől, és különösen az alkoholos italoktól viszont érdemes tartózkodni, hiszen ezek nem egészségesek, ráadásul vízhajtó hatásúak is lehetnek, vagyis fokozzák a szervezet vízleadását. De akkor mit ihatunk, ami változatos, finom, frissít és hidratál is?

Segít a gyümölcs és a zöldség

A legjobb nyári italokban van egy kis gyümölcs vagy zöldség. Nem csak az íz miatt, hanem azért is, mert a gyümölcsök és zöldségek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, így pótolhatják mindazt, amit a folyadékon kívül az izzadással elveszítünk. A legegyszerűbb, ha a nagy kancsó vízbe a jégkocka mellé beleteszünk egy maréknyi darabokra vágott gyümölcsöt vagy lédús zöldséget, például uborkát. Friss zöldfűszerekkel, például mentával is ízesíthetjük a vizünket.

Éljen a limonádé!

A limonádé citromléből, cukorból vagy mézből és természetesen vízből álló alapreceptjének is számtalan változata létezik. Ízesíthetjük egy kiskanál szörppel, dobozos, 100 százalékos gyümölcslével, és persze frissen facsart gyümölcslével is. Tehetünk bele epret, cseresznyét, meggyet, uborkát, vagy akár gyömbért is. De a jéghideg görögdinnye is izgalmas gyümölcskoktélt varázsol belőle.

Íme a recept:

Hozzávalók egy kancsónyi italhoz

5 pohárnyi, kockákra vágott görögdinnye

két citrom leve

3 evőkanál méz

jéghideg víz

Elkészítés:

A dinnye húsát turmixoljuk simára. Adjuk hozzá a citromlevet és a mézet, ezzel is turmixoljuk össze, végül pedig turmixoljuk hozzá a vizet. Jéghidegen, sok jégkockával tálaljuk. Mentalevelekkel is díszíthetjük.

A nyári italok királynője, a jeges tea

A jeges tea népszerűsége évek óta töretlen a nyári italok között. Persze itt sem a túlcukrozott, palackos változatra érdemes szavazni – a házi verzióba nem is muszáj cukrot tenni, így a szomjunkat is jobban oltja, mint az üdítő. Már reggel érdemes lefőzni egy-két liter teát, hogy a délelőtti órákra lehűljön a hűtőben. Készülhet earl grey teából is, amelynek különleges aromáját a bergamott adja – kevés citromlével és mézzel ízesítve, jéghidegen is nagyon finom, ráadásul fel is frissít a nagy melegben. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a koffeinnek lehet némi vízhajtó hatása, így a hagyományos jeges tea és jegeskávé, vagyis a koffeintartalmú nyári italok helyett jobb koffeinmenteseket fogyasztani. A jeges teáról persze nem kell lemondani: a számtalan féle gyümölcstea és az olyan frissítő, ellazító gyógyteák, mint a menta, a levendula vagy a citromfű a nyári lazításban is segíthetnek. A jeges teából is készíthetünk finom gyümölcsös koktélt egy nagy marék darabokra vágott idénygyümölcs segítségével: egyszerűen halmozzuk a kancsóba, öntsük rá az italt, és tegyünk bele sok jeget.