Együnk

Nyári ételek és ízek új ruhában

Ti is éreztétek már úgy, hogy milyen jó lenne, ha például kedvenc nyári leveseteket akár desszertként is megkóstolhatnátok? Ha a válasz igen, akkor olvass tovább!
Nyári ételek és ízek új ruhában

A nyár kínálja a legjobb kísérletezési lehetőséget a konyhában, jöhetnek a friss ízek, az izgalmas állagok és színek. Ilyenkor roskadoznak a fák, a bokrok, a kertek a friss alapanyagoktól. Kert hiányában a piacok is csábítóan színes pultokkal várják a vásárlókat.

Az alapanyagok beszerzését követően már jöhet is a tervezgetés, hogy milyen ízletes ételt, desszertet vagy italt készítsünk a zöldségekből és gyümölcsökből, ha lehet minél kreatívabban, akár újragondolva.

Néha érdemes csavarni egyet a hagyományos, megszokott ételeinken, hogy valami újat, izgalmasat alkossunk. Ennek kipróbálására és a családdal, barátokkal történő megosztására remek alkalom lehet egy kellemes ebéd vagy vacsora, amihez mi biztosítjuk a meglepetést, talán éppen egy desszert formájában.

Sőt egy játék keretében megpróbálhatják a kóstolók kitalálni, hogy mi volt az eredeti recept, aminek új formát adtunk.

Egy-egy jól sikerült alkotást pedig télen is bármikor újra elkészíthetünk a kamrából vagy a mélyhűtőből elővarázsolt alapanyagokból, ezáltal felidézve a nyár kedves pillanatait.

Tipp1: Ne felejtsük el, hogy az alapanyagok beszerzése – bármely formáját válasszuk is – gyerekekkel együtt még izgalmasabb, a közös főzés pedig igazi családi kikapcsolódást nyújt.

 

Meggyleves süteménybe zárva

 

Ennek a sütinek az illata és az íze is pont olyan, mint egy finom meggylevesé, igazi fűszeres, enyhén fanyar, de mégis édes ízbomba.

Az ízek ilyen jellegű átültetése, például desszertbe szinte mindig sikeres lesz a család és a vendégek körében, bátran kísérletezzünk! 

 

Hozzávalók:

  • 2-3 marék kimagozott meggy
  • 18 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy negyed rúd vanília belseje
  • 4 tojás
  • 3/4 csomag sütőpor
  • 4 csipet fahéj
  • 3 csipet szegfűszeg
  • 2 dl tejszín (sűrű, magas zsírtartalmú)+ felvert habtejszín a tálaláshoz
  • zsemlemorzsa és vaj a forma aljára

 

Elkészítés:

Egy piteformát kivajazunk, megszórjuk egyenletesen zsemlemorzsával.

A forma alján elosztjuk a meggyet.

A sütőt eközben előmelegítjük 180 C-ra.

A tojásokat elkeverjük a kétféle cukorral, a tejszínnel és a fűszerekkel.

Majd hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet.

Addig keverjük, amíg szép, sima masszát nem kapunk.

Az így elkészített tésztaalapot a gyümölcsre öntjük és elsimítjuk.

180 C-on kb. 20 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával mindenképpen ellenőrizzük). Akkor tökéletes, amikor a teteje szép aranybarna lett.

Végül porcukorral megszórjuk és tejszínhabbal tálaljuk.

 

Tipp2: A meggy helyettesíthető idénytől függően más gyümölccsel is, pl: eper, málna, cseresznye, egres, ribizli, stb. A fűszerezést viszont érdemes mindig az adott gyümölcshöz igazítani!