Magkéregben sült csirkefasírt
Hozzávalók (sok darabhoz):
50 dkg darált csirkehús
20 dkg szikkadt kenyér vagy zsemle
1 tojássárgája
1 kicsi hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt kömény
4-5 bazsalikomlevél,
só, bors,
zsemlemorzsa;
10-10 dkg zabpehely és napraforgómag,
3-3 dkg lenmag és szezámmag
olaj;
különféle szószok, esetleg friss zöldségek.
A kenyeret vagy zsemlét hideg vízbe áztatjuk néhány percre, majd jól kifacsarjuk és összemorzsoljuk. A csirkehúst tálba tesszük, hozzáadjuk a szétmorzsolt kenyeret, a reszelt hagymát és fokhagymát, a tojást meg a felaprított bazsalikomot, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és köménnyel. Végül annyi zsemlemorzsát dolgozunk bele, hogy puha, de könnyen formázható, alakját jól megtartó masszát kapjunk belőle. A zabpelyhet és a napraforgómagot aprítógépben kissé összezúzzuk, majd hozzáadjuk a többi magot, és jól összekeverjük. A húsos masszából kis gombócokat formázunk, meghempergetjük a magkeverékben, majd felforrósított olajban aranybarnára sütjük. Hogy kíméletesebben készüljön el, sütőpapíros tepsire is sorakoztathatjuk, mindegyik golyócskát megspricceljük olajjal, majd 200 fokos sütőben, kb. 30 perc alatt megsütjüük. Félidőben egyszer meg is fordíthatjuk. Mustárral, ketchuppal, reszelt tormával vagy friss zöldségekkel kínálhatjuk.
Tipp: Kenyér helyett 20 dkg megfőzött, jól lecsepegetetett vörös lencsét (vagy zöldet) is használhatunk.