Együnk

Retró hangulatban - A fasírt újra támad

Emlékeztek? Amikor gyerekkorunkban indultunk "hosszú útra" - függetlenül attól, hogy az az út 50 vagy 250 km-es volt - édesanyánk mindig elemózsiát pakolt, amit menet közben, vagy egy útszéli parkolóban megállva fogyasztottunk el. Manapság egyszerűbben, mondhatnám kényelmesebben oldjuk meg, mert megállunk egy-egy benzinkútnál vagy kis falatozónál, ám az útszéli parkolóban való evésnek különleges, igazi retró hangulata van. És mi is lehetne egyszerűbb és hangulatosabb finomság egy ilyen alkalomra, mint a fasírt, amit azonban jócskán a mai kor szellemében készíthetünk el különféle módon, ahogy a családunk szíve és hasa kívánja.

Magkéregben sült csirkefasírt

 

Hozzávalók (sok darabhoz):

  • 50 dkg darált csirkehús

  • 20 dkg szikkadt kenyér vagy zsemle

  • 1 tojássárgája

  • 1 kicsi hagyma

  • 1-2 gerezd fokhagyma

  • 1 teáskanál őrölt kömény

  • 4-5 bazsalikomlevél,

  • só, bors,

  • zsemlemorzsa;

  • 10-10 dkg zabpehely és napraforgómag,

  • 3-3 dkg lenmag és szezámmag

  • olaj;

  • különféle szószok, esetleg friss zöldségek.

A kenyeret vagy zsemlét hideg vízbe áztatjuk néhány percre, majd jól kifacsarjuk és összemorzsoljuk. A csirkehúst tálba tesszük, hozzáadjuk a szétmorzsolt kenyeret, a reszelt hagymát és fokhagymát, a tojást meg a felaprított bazsalikomot, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és köménnyel. Végül annyi zsemlemorzsát dolgozunk bele, hogy puha, de könnyen formázható, alakját jól megtartó masszát kapjunk belőle. A zabpelyhet és a napraforgómagot aprítógépben kissé összezúzzuk, majd hozzáadjuk a többi magot, és jól összekeverjük. A húsos masszából kis gombócokat formázunk, meghempergetjük a magkeverékben, majd felforrósított olajban aranybarnára sütjük. Hogy kíméletesebben készüljön el, sütőpapíros tepsire is sorakoztathatjuk, mindegyik golyócskát megspricceljük olajjal, majd 200 fokos sütőben, kb. 30 perc alatt megsütjüük. Félidőben egyszer meg is fordíthatjuk. Mustárral, ketchuppal, reszelt tormával vagy friss zöldségekkel kínálhatjuk.

 

Tipp: Kenyér helyett 20 dkg megfőzött, jól lecsepegetetett vörös lencsét (vagy zöldet) is használhatunk.