Először is végy egy 2.5 dl-es csészét, mert ez lesz a mértékegység.
Egy öblös tálba szórj bele, 1.5 pohár fehér lisztet és 1.5 pohár rozslisztet (Persze lehet az egész fehér lisztből).
Fél teáskanál por élesztővel és 1 teáskanál sóval keverd el és ha van kedved fél pohár valamilyen maggal dúsítsd !
1.5 pohár vízzel keverd össze, de nem kell nagyon, csak "éppenhogy". Ez furcsán hangzik de tényleg így kell vagyis nehogy egy homogén szép sima masszát keverj!
Fedd le a tálat és hagyd 6-12 órán át hagyni. Én este, lefekvés előtt szoktam összeállítani a tésztát és reggel kisütni. Addigra kisimul a tészta.
A sütőt melegítsd fel 250 Fokra és tedd bele a kerek jénai tálat is (üresen). Elvileg nem kell semmivel kikenni de ha megnyugtat akkor kend ki vékonyan lisztezett margarinnal.
A kisimult tésztát kicsit húzd be a tál közepébe, majd a már felmelegedett jénai tálba egy laza mozdulattal dobd át és mehet a sütőbe, méghozzá a jénai tetajével együtt vagyis lefedve.
Fedővel süsd kb 30 percig majd a tetőt levéve még kb. 20 percig.
Hagyd kihűlni és máris kész a saját cipód