Együnk

Süssél saját ünnepi kenyeret egyszerűen!

Zárva van a bolt? Ünnep van? Vagy csak jobb a házi készítésű kenyér? Évekkel ezelőtt egy kedves ismerősömtől kaptam egy cipót és nem akartam elhinni, hogy ezt ő sütötte méghozzá különösebb fáradság nélkül. Azóta én is így készítem. Most itt az alkalom, hogy te is megsüsd a saját új kenyeredet akár augusztus 20. alkalmából. Előző nap este kell összeállítani, éjszaka magától dolgozik a tészta, reggel pedig kisütöd.

 

Először is végy egy 2.5 dl-es csészét, mert ez lesz a mértékegység.

Egy öblös tálba szórj bele, 1.5 pohár fehér lisztet és 1.5 pohár rozslisztet (Persze lehet az egész fehér lisztből).

Fél teáskanál por élesztővel és 1 teáskanál sóval keverd el és ha van kedved fél pohár valamilyen maggal dúsítsd !

1.5 pohár vízzel keverd össze, de nem kell nagyon, csak "éppenhogy". Ez furcsán hangzik de tényleg így kell vagyis nehogy egy homogén szép sima masszát keverj!

Fedd le a tálat és hagyd 6-12 órán át hagyni. Én este, lefekvés előtt szoktam összeállítani a tésztát és reggel kisütni. Addigra kisimul a tészta.

A sütőt melegítsd fel 250 Fokra és tedd bele a kerek jénai tálat is (üresen). Elvileg nem kell semmivel kikenni de ha megnyugtat akkor kend ki vékonyan lisztezett margarinnal.

A kisimult tésztát kicsit húzd be a tál közepébe, majd a már felmelegedett jénai tálba egy laza mozdulattal dobd át és mehet a sütőbe, méghozzá a jénai tetajével együtt vagyis lefedve.

Fedővel süsd kb 30 percig majd a tetőt levéve még kb. 20 percig.

Hagyd kihűlni és máris kész a saját cipód