Bázeli brunsli, a svájci finomság
Hozzávalók:
- 25 dkg mandula /igény szerint lehet dió is/
- 25 dkg porcukor
- 5 dkg jó minőségű kakaópor
- 1-1 csipet szerecsendió és fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál meggypálinka /lehet más gyümölcs is, vagy szörppel helyettesíthető/
- 2 tojásfehérje
- a nyújtáshoz kevés porcukor
- a szóráshoz maradék mandula és durva szemű kristálycukor
Elkészítés:
A mandulát és a porcukrot aprítógép segítségével finomra daráljuk. Hozzáadjuk a kakaóport, a fűszereket, a vaníliás cukrot és a pálinkát. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan a masszához forgatjuk. Egy puha tésztamasszát kell kapnunk.
Minimum egy órát hűtőszekrényben pihentetjük.
A gyúródeszkát meghintjük porcukorral és a tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. Virágformákat szúrunk a tésztából /lehet más forma is/, majd óvatosan belenyomjuk a tészta egyik oldalát a maradék aprított mandulába és durva szemű cukorba.
A cukros felével felfelé sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
150 C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl!