A szőlő az egyik legegészségesebb gyümölcsünk, igazi vitamin-és antioxidánsforrás. Számos pozitív hatást gyakorol a szervezetre, többek között immunerősítő. Ha nem esszük meg azonnal a szőlőt (akkor fejti ki leginkább a jótékony hatásait, ha éhgyomorra esszük) akkor süssünk belőle pitét. Nagyon egyszerű és finom desszert, és klassz vendégváró sütemény, igazi őszies ízekkel.
Hozzávalók:
· 300 g liszt
· 100g vaj
· 1 csipet só
· 6-9 evőkanál víz
· 600 dkg szőlő
· 1 db citrom
· 4 evőkanál cukor
· 1 csomag vaníliás cukor
· 2 evőkanál étkezési keményítő
· ízlés szerint fahéj
· fél bögre darált dió
· 1 tojás
Elkészítés:
A lisztet és a sót keverjük össze egy tálban, majd gyors mozdulatokkal morzsoljuk el benne a vajat. Annyi kanál vizet adjunk hozzá, hogy a gyúrás során ruganyos állagú, könnyen formázható tésztát kapjunk. Ha elkészült, vágjuk ketté, majd a 2 gombócot befóliázva tegyük a hűtőbe pihenni, nagyjából 1 órára. A szőlőszemeket mossuk meg, majd vágjuk félbe őket. Néhány szemet tegyünk félre, a többit magozzuk ki és nyomkodjuk össze villával. Öntsük hozzá a citromlevet, adjuk hozzá a fahéjat, a cukrokat és a keményítőt. (A tölteléket ne hagyjuk sokáig állni.) Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. A tésztát nyújtsuk kb. 3-4 mm vékonyra, készítsünk két kör alakú tésztalapot. Az egyik lapot nyomkodjuk bele a vajjal kikent piteformába úgy, hogy kicsit túllógjon a szélén. Szúrkáljuk meg villával, majd vékonyan szórjuk meg dióval, aztán öntsük rá a cukros-fahéjas szőlős masszát, végül szórjuk rá a maradék darált diót. Tegyük rá a korábban félretett szőlőszemeket is.
Borítsuk be a másik tésztalappal a süteményt. Oldalt zárjuk össze a tészták széleit. Kenjük meg egy felvert tojással a tészta tetejét, majd villával sűrűn szúrkáljuk meg. Durvára vágott dióval és kristálycukorral vagy fahéjas cukorral meghinthetjük a tetejét.
Tegyük a sütőbe és 40 perc alatt süssük készre. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Jó étvágyat az őszi szőlős pite csodához!