Együnk

Szőlős-diós pite – ha szünetet tartanál, töltődj ezzel az őszi finomsággal

Itt van az ősz, itt van újra és vele együtt érkeznek az őszi kedvencek, az egészséges finomságok: a körte, az alma, a szilva és a szőlő. A szőlő magában, a szőlő sajt és dió mellé, vagy szőlőlé formájában, sőt akár egy ízletes szőlős piteként. Ugye, hogy imádjuk a szőlőt mindenhogyan!?

A szőlő az egyik legegészségesebb gyümölcsünk, igazi vitamin-és antioxidánsforrás. Számos pozitív hatást gyakorol a szervezetre, többek között immunerősítő. Ha nem esszük meg azonnal a szőlőt (akkor fejti ki leginkább a jótékony hatásait, ha éhgyomorra esszük) akkor süssünk belőle pitét. Nagyon egyszerű és finom desszert, és klassz vendégváró sütemény, igazi őszies ízekkel.

Hozzávalók:

 

· 300 g liszt

· 100g vaj

· 1 csipet só

· 6-9 evőkanál víz

· 600 dkg szőlő

· 1 db citrom

· 4 evőkanál cukor

· 1 csomag vaníliás cukor

· 2 evőkanál étkezési keményítő

· ízlés szerint fahéj

· fél bögre darált dió

· 1 tojás

Elkészítés:

A lisztet és a sót keverjük össze egy tálban, majd gyors mozdulatokkal morzsoljuk el benne a vajat. Annyi kanál vizet adjunk hozzá, hogy a gyúrás során ruganyos állagú, könnyen formázható tésztát kapjunk. Ha elkészült, vágjuk ketté, majd a 2 gombócot befóliázva tegyük a hűtőbe pihenni, nagyjából 1 órára. A szőlőszemeket mossuk meg, majd vágjuk félbe őket. Néhány szemet tegyünk félre, a többit magozzuk ki és nyomkodjuk össze villával. Öntsük hozzá a citromlevet, adjuk hozzá a fahéjat, a cukrokat és a keményítőt. (A tölteléket ne hagyjuk sokáig állni.) Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. A tésztát nyújtsuk kb. 3-4 mm vékonyra, készítsünk két kör alakú tésztalapot. Az egyik lapot nyomkodjuk bele a vajjal kikent piteformába úgy, hogy kicsit túllógjon a szélén. Szúrkáljuk meg villával, majd vékonyan szórjuk meg dióval, aztán öntsük rá a cukros-fahéjas szőlős masszát, végül szórjuk rá a maradék darált diót. Tegyük rá a korábban félretett szőlőszemeket is.

 

Borítsuk be a másik tésztalappal a süteményt. Oldalt zárjuk össze a tészták széleit. Kenjük meg egy felvert tojással a tészta tetejét, majd villával sűrűn szúrkáljuk meg. Durvára vágott dióval és kristálycukorral vagy fahéjas cukorral meghinthetjük a tetejét.

 

Tegyük a sütőbe és 40 perc alatt süssük készre. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórva kínáljuk.

 

Jó étvágyat az őszi szőlős pite csodához!