Olasz sertéskaraj vasedényben
Hozzávalók
- 10 szelet sertéskaraj
- 10 szem burgonya (kb. 1,2kg)
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3,5-4 dl főzőtejszín
- 2 ek teavaj
- 1 doboz tejföl (450g)
- 20 dkg reszelt sajt, ez lehet füstölt sajt is
- szerecsendió, fahéj, só, bors
- olaszos fűszerkeverék
Elkészítés
A húst ujjnyi szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát. A burgonyát és a hagymát szeletekre vágjuk. Egy vasedényt (sütőtálat) kivajazunk. A hagymát és a burgonyát összekeverjük, majd a tálba simítjuk és megsózzuk. A vajat pici darabkákra osztva egyenletesen elszórunk a tetején. A tejszínben elkeverjük a szerecsendiót és a pici fahéjat, majd a keveréket a burgonyára öntjük. A tetejére fektetjük a hússzeleteket, majd lefedjük.
200 C-os sütőben kb. 1-1,5 óra alatt puhára sütjük a húst. Miután a hús megpuhult ráöntjük az előzőleg fűszerekkel és sajttal elkevert tejfölt, végül visszahelyezzük a 180 C-os sütőbe 30 percre.
Amennyiben nem vasedényben sütjük az ételt, akkor rövidülhet a sütési idő, 30-40 perc után ellenőrizzük!
Tipp:Az olasz fűszerkeveréket mi magunk is összeállíthatjuk friss vagy szárított alapanyagokból: oregánó, bazsalikom, majoranna, petrezselyem, kakukkfű. A szárított alapanyagok mozsárban apróra törve és zárt üvegbe töltve sokáig eltarthatók maradnak.