Régi idők linzere
Hozzávalók
- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 12 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 1 csipet reszelt, kezeletlen citrom héja
- Amennyiben a tészta igényli 1-2 ek. folyadék (tej vagy mandulatej)
Sütésálló lekvár
Elkészítés
A lisztet és a hideg vajat elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, sót, citrom héját, melyekkel szintén elmorzsoljuk a vajas lisztet. Ekkor még egy viszonylag morzsás tésztát kapunk, amihez hozzáadjuk a tojást, így már enyhén ragadós tésztánk lesz.
Szükség esetén a folyadékkal tovább lágyíthatjuk a tésztát.
Akkor tökéletes a tésztánk, amikor még enyhén ragad, de a kezünkhez már nem tapad hozzá.
Minimum 30 percre fóliába csomagolva hűtőbe tesszük a tésztát.
Ezt követően gyors mozdulatokkal átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk. Ezt követően tetszőleges formákat szaggatunk belőle egy pohár vagy kiszúró segítségével.
Sütés álló lekvárral összeragasztjuk a tésztákat, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket.
A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, és kb. 15 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, amikor még nem kezd barnulni a széle, hanem enyhén puha a tészta, de a tűre már nem ragad rá.
A süteményt 1 napot pihentetjük, hogy megpuhuljon.
Lezárt dobozban hosszú ideig eltarthatjuk.
Tipp: Porcukorral megszórva még finomabb.
Még több szuper receptért kattints!