Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt,
- 2 evőkanál krumplipehely (elhagyható),
- 5 g szárított élesztő,
- 1 teáskanál cukor,
- 1 csapott teáskanál só,
- 1-2 dl langyos víz,
- 2 evőkanál olaj;
- a töltelékhez: friss kolbászhús vagy fasírtmassza, sajtkockák;
- a tetejére: 1 tojássárgája, 2-3 evőkanál tej, szezámmag
A tészta hozzávalóiból nem túl kemény, rugalmas tésztát gyúrunk. Jól megdagasztjuk, majd langyos helyen hagyjuk kelni 45-50 percet. A megkelt tésztát átgyúrjuk, hengerré formázzuk, és 12 felé osztjuk. Mindegyik részt kb. 10x10 cm-es négyszöggé nyújtjuk, és mindegyik négyzetet 8 csíkra vágjuk. Ezután 4-4 csíkot kosárszerűen összefonunk, a képen látható módon:
A kolbászhúsból vagy fasírtmasszából ráhelyezünk 1-1 evőkanálnyit a tésztára, kissé ellapítjuk, ráteszünk egy-egy kb. 2x2 cm-es sajtkockát is, majd a tészta végeit összefogjuk, és az összefogott résszel lefele papírkapszlikba, illetve muffinformákba helyezzük.
Kelni hagyjuk még 15-20 percig, majd lekenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal, és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen 20-25 percig sütjük (vagy amíg szép aranysárgára nem sülnek).
Tipp: Fasírtmassza vagy kolbász helyett májashurkával is készíthetjük.