Együnk

Uzsonnák iskolába, kirándulásra - Töltött, fonott muffinzsemle

Az iskolai hétköznapok elengedhetetlen velejárója a tízórai. A vajas-sonkás szendvicset, gondolom, mindenki már annyira unja, hogy hallani sem akar róla, éppen ezért érdemes valami másban gondolkodni. Gyerekeknek, iskolába készíthetünk egy egyben sült hamburgerfélét, amivel biztos a kedvükben járunk, és mellé már csak némi friss zöldséget kell pakolni. És nem rossz ötlet akkor sem, ha kirándulni indulunk a szép téli tájon - és szeretnénk valami finomat előhalászni a hátizsákból. 

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt,
  • 2 evőkanál krumplipehely (elhagyható),
  • 5 g szárított élesztő,
  • 1 teáskanál cukor,
  • 1 csapott teáskanál só,
  • 1-2 dl langyos víz,
  • 2 evőkanál olaj;
  • a töltelékhez: friss kolbászhús vagy fasírtmassza, sajtkockák;
  • a tetejére: 1 tojássárgája, 2-3 evőkanál tej, szezámmag 

A tészta hozzávalóiból nem túl kemény, rugalmas tésztát gyúrunk. Jól megdagasztjuk, majd langyos helyen hagyjuk kelni 45-50 percet. A megkelt tésztát átgyúrjuk, hengerré formázzuk, és 12 felé osztjuk. Mindegyik részt kb. 10x10 cm-es négyszöggé nyújtjuk, és mindegyik négyzetet 8 csíkra vágjuk. Ezután 4-4 csíkot kosárszerűen összefonunk, a képen látható módon:

 

A kolbászhúsból vagy fasírtmasszából ráhelyezünk 1-1 evőkanálnyit a tésztára, kissé ellapítjuk, ráteszünk egy-egy kb. 2x2 cm-es sajtkockát is, majd a tészta végeit összefogjuk, és az összefogott résszel lefele papírkapszlikba, illetve muffinformákba helyezzük.

Kelni hagyjuk még 15-20 percig, majd lekenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal, és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen 20-25 percig sütjük (vagy amíg szép aranysárgára nem sülnek). 

 

Tipp: Fasírtmassza vagy kolbász helyett májashurkával is készíthetjük.