Erőteljes színe azonnal meghatározza a vele készült ételek „alaphangulatát”, és földes íze is meglehetősen domináns. Ez utóbbit azonban meg lehet szelídíteni, hogy azok is szívesebben fogyasszák a cékla felhasználásával készült ételeket, akik épp e tulajdonsága miatt idegenkednek tőle.
Miért egészséges a cékla?
Nagyon is érdemes rendszeresen csemegézni belőle. Komoly mennyiségben találhatók ugyanis benne értékes vitaminok, ásványi anyagok, antioxidáns hatású vegyületek. Kiváló vasforrás, így segíthet megelőzni a vashiányos vérszegénység kialakulását. Azoknak is megfelelő, akik valamilyen okból nem fogyasztanak húst vagy más állati eredetű élelmiszereket. Javítja a vérkeringést, így a szellemi frissesség és az idegrendszer egészségének megőrzésben is közreműködhet. Egyes kutatások szerint a benne levő nitrátok miatt képes fokozni az erőnlétet, a teljesítményt és a kitartást, így remek edzés előtti csemege. Sok benne a kálium, a magnézium, az A-, a C- és a B6-vitamin is. Rosttartalma az emésztőrendszer zavartalan működését támogatja. Aki azonban hajlamos a kalcium-oxalát vesekövek kialakulására, az csak mértékkel egyen belőle, mert sok oxálsavat tartalmaz.
A salátától a süteményig
Ez a finom zöldség rendkívül változatosan elkészíthető. Nyersen lereszelve erőteljes ízű téli salátát készíthetünk belőle almával, hagymával, majonézzel. Főzve is remek saláta-alapanyag, de lehet belőle krémleves, rizottó, és persze a klasszikus ecetes savanyúság is. A cékla egészben megsütve, megfőzve köretnek is remek a különféle húsételek mellé – ilyenkor a legjobb, ha csak sütés, főzés után hámozzuk meg. Mivel földes aromája kiegészíti a csokoládéét, brownie-ba, csokitortába is belesüthetjük. Így annak is remek, egészséges csemege készülhet belőle, aki egyébként nem rajong a zöldségekért.
Céklás-csokis muffin
Hozzávalók:
2 nagyobb tojás
15 dkg cékla megfőzve, meghámozva és pürésítve
2 evőkanál növényi olaj
1 dl méz vagy juharszirup
2 teáskanál vaníliakivonat
1,5 dl natúr joghurt
15 dkg finomliszt
30 g kakaópor
fél teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
kevés só
30 g darabokra vágott étcsokoládé vagy csokichips
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 Celsius-fokra. A muffinsütő mélyedéseibe tegyünk egy-egy muffinpapírt.
Turmixoljuk össze a főtt céklát, a tojást, az olajat, a mézet vagy juharszirupot, a joghurtot és a vaníliát, egészen addig, amíg egynemű masszát nem kapunk.
Egy nagyobb keverőtálban vegyítsük el a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a szódabikarbónát, valamint egy nagyobb csipet sót.
Adjuk hozzá a céklás masszát a száraz hozzávalókhoz, és keverjük simára velük. Ha túl sűrű a tészta, kevés tejjel lazíthatjuk, ha túl folyós, akkor tehetünk bele még egy kevés lisztet. Végül forgassuk hozzá a csokoládét is.
Kanalazzuk a masszát a muffinformák háromnegyedéig. A tetejére szórhatunk még egy kevés csokoládét.
Az előmelegített sütőben kb. 18 percig, tűpróbáig süssük.