A hűtő zöldséges rekeszében kb. 1 hétig eláll. Egy hét tárulás utána már nem érdemes felhasználni. Amennyiben elveszíti fényes színét, ráncosodik, a magok megbarnulnak, akkor a zöldség fogyasztásra alkalmatlanná válik.
Ismert padlizsánból készült ételek: muszaka, ratatouille, padlizsánkrém, escalivada, ajvár, töltött padlizsán, rántott padlizsán, zakuszka.
Tipp: Akkor érett a padlizsán, ha gyönyörű sötétlila és fényes felületű, amennyiben ezek a jegyek hiányoznak, akkor ne vásároljuk meg a zöldséget! Létezik zöld, csíkos és sárga padlizsán is, de itthon ritkán beszerezhetőek, azonban a fényes külső ezeknél a változatoknál is elengedhetetlen ismérve az érett, fogyasztásra alkalmas zöldségnek.
Pikáns padlizsánkrém
Hozzávalók:
1 érett, közepes padlizsán
4 gerezd fokhagyma
só, bors
kevés citromlé
1 kisebb fej vöröshagyma
½ marék friss kakukkfű
½ kimagozott chili
1 tk. házi ketchup, vagy kevés paradicsomsűrítmény
olíva olaj
Tekerjük alufóliába a padlizsánt és 200 C-ra előmelegített sütőben addig süssük, amíg kívülről a héja szinte már fekete nem lesz.
Ezt követően leszedegetjük a héját és az aprítóba helyezzük a padlizsán húsos részét.
4 gerezd fokhagymát szintén beleteszünk az aprítóba, majd jöhet hozzá az apróra vágott vöröshagyma, egy kevés citromlé, fél marék kakukkfű, fél chili. (kimagozva vagy sem, ki hogy szereti).
Sózzuk, borsozzuk és hozzáadunk egy kis kanál házi ketchupot is, ami pici paradicsomsűrítménnyel is helyettesíthető, végül kevés olíva olajjal krémesre mixeljük.
Tipp2: Grillszezon idején a padlizsán grillezve is megsüthető, majd a fenti leírás alapján elkészíthető belőle a pikáns krém.
Még több receptet szeretnél? Nézz körül Együnk rovatunkban!