Test és lélek

Hogyan csináld jobban? - Szaunázás helyesen 2. rész

Nyakunkon a szauna-szezon! Cikkünk első részében körüljártuk a szaunázás történetét és élettani hatásait. Most megtudhatjátok, hogyan kell helyesen alkalmazni az aromateripiát a szaunában!

Aromaterápia a szaunában

Egyre szélesebb körben terjed az illóolajok használata szaunázás közben! A szaunában felerősödik az illóolajok hatása a nagy forróságnak, kitágult pórusoknak köszönhetően. De mindig kizárólag terápiás célra javallott illóolajokat használj! A boltok polcain legtöbbször nem megfelelő minőségű, hígított illóolajokat árulnak a kedvezőbbnek tűnő árazás érdekében a hatás rovására. Arról, hogyan vásárolj minőségi illóolajat, az előző számban olvashatsz!

A szaunában előszeretettel alkalmazzák a nyákoldó, immunerősítő eukaliptusz radiata, borsmenta vagy erdei fenyő, a térfertőtlenítő citrom héj, a stresszoldó, szorongáscsökkentő levendula, mandarin illóolajokat!

 

Amit a legtöbb kabinban elrontanak…

Az illóolajat belecseppentik a vízzel telt dézsába és ráloccsantják a forró kőre… A forró kövön az el nem illant illóolaj odaég és káros anyagok is keletkezhetnek az égés során! Arról nem is beszélve, hogy tűzveszélyes! 

Te ne tedd ezt!

 

Így járj el helyesen:

Csepegtetheted az illóolajat a törölköződre, amit meglengetsz vagy a dézsa vizet öntsed a kabin falára! Ott biztosan nem égnek el az illóolajok! Az üvegcsét ne hagyd a szaunába, mert a forróság nem tesz jót a maradék illóolajnak! 

 

Immunerősítő szaunaolaj

Próbáld ki az alábbi keveréket és készülj fel  ahosszú télre!

Hozzávalók:

  • 1 ml citrom (Citrus limonum)
  • 2 ml eukaliptusz radiata (Eucalyptus radiata)
  • 0,5 ml teafa (Melaleuca alternifolia)
  • 1,5 ml borsmenta (Mentha piperita)

Az illóolajakat keverd össze egy üvegcsében és csepegtess 6-8 cseppet a kabin méretétől függően!

A pucérság kötelező! Olvastad már az első részt?