Skip to main content

Tudástár

A hotel illata, illatok a hotelben. Az illatmarketing és a valódi aromaterápia lehetőségei

Ahhoz, hogy a szálloda illatának és az illatmarketing jelentőségét megérsük, fontos értenünk szaglásunk működését. Hogyan is működik a szaglás? Bármely anyag illatát akkor érzékeljük, ha az illékony molekulák az orrjáratba jutnak. Az orrüregben feljebb, kb. szemmagasságban helyezkedik el az ún. szaglóhagyma, amelyet szaglóhám borít. A szagló receptoroktól már csak, mint idegi impulzus halad tovább az inger az agy szaglószervi területére, a limbikus rendszerbe. Ez az agyi terület felelős az érzelmeinkért és az emlékeinkért. A hipotalamusz az illathatásra hormonok ürítésével reagál. Tehát az illatok nem csak érzelmekre hatnak és emlékeket idéznek fel, hanem konkrét fizikai folyamatokat indítanak el a testben.
A hotel illata, illatok a hotelben. Az illatmarketing és a valódi aromaterápia lehetőségei

Lélegeznünk kell, így a levegőben szálló illatokat sem tudjuk elkerülni. Tehát szagolnunk egyszerűen muszáj. Így a szagok elárasztanak, kitöltenek és beáramlanak a vérkeringésünkbe. A szaglóérzék körülbelül négyszázezer különböző szagot tud milliárdszoros hígításban azonosítani. Ezek közül sokat képes a tudatunk regisztrálni, de a többségre csak tudattalanul, ösztönösen reagálunk. Az orrunk segít a túlélésben, párválasztásban, fajfenntartásban, de vásárlási döntéseinket is manipulálhatják az illatok.

Szakértők szerint egy lakást gyorsabban lehet eladni, ha kenyeret, vagy süteményt sütünk, amikor a vevő jelöltek jönnek körülnézni. Ezek illata otthonos érzetet kelt és ennek hatására csökken a stresszhormonok szintje. A vanília illata azért olyan közkedvelt, mert van benne egy olyan komponens, ami az anyatejben is jelen van, ezért szinte mindenkiben a biztonságérzettel kapcsolódik össze.

Egy otthonnak, vagy adott esetben egy szállodának -mint ideiglenes otthonnak- az illata nagyban hozzájárul a komfort érzetünkhöz. De mi alakítja ki a jellegzetes illatot egy épületben?

Először is a felhasznált építőanyagok, szőnyegek, bútorok kipárolgása (elsősorban új házaknál jelentős ez a hatás), a takarító és fertőtlenítőszerek, mosó és öblítőszerek, az ott készült ételek, italok, szennyező gőzök-gázok (dohányfüst, kipufogógáz, csatornák, medencék klóros adalékanyagai) és az ott sokat tartózkodó emberek. Az arra fogékonyak megérzik a feszültség, szorongás szagát is, de kellemesnek találják a jó légkörű (milyen beszédes a nyelvünk) helyek illatát.

Az illatemlékek nagyon mélyen velünk maradnak és egy szálloda esetében a komplex vendégélménynek egy méltatlanul alulbecsült eleme.

Mivel tudjuk befolyásolni a hotel illatát?

  • Gondolom, a higiénia fontosságát nem kell említenem, mert ez mindennek az alapja. Tehát legyen tisztaság. De mivel takarítsunk? Nyilván a hatásosság és az ár fontos szempont, de én szeretném itt a minőségi környezetbarát termékeket is megemlíteni. Egyrészt ezeknek az anyagoknak a kipárolgása hosszútávon sem károsítja a dolgozók és a vendégek egészségét, másrészt kizárólag természetes illatanyagokat tartalmaznak.

  • kisebb légterekben ultrahangos párologtatóval 100%-os illóolaj keverékeket párologtathatunk. Ezek összetevőiktől függően lehetnek légtér fertőtlenítők, hangulat fokozók, vagy akár nyugtató hatásúak is. Illóolajokat forgalmazó nagyobb cégek örömmel készítenek signature illatot is a megrendelő elképzeléseinek megfelelően. Az ilyen párologtató olaj értékesíthető is akár a szálloda shopjában, vagy lehet szobai bekészítés része is. De a felhasználása limitált. A szobák illatosítása nem megoldott ezzel a módszerrel és nem szerencsés, ha a párologtató készülék, túl közel van dolgozói munkaállomáshoz.

  • A természet illatait is bevihetjük a házba. Évszakonként más és más hangulatról gondoskodhatunk élő, illatos virág dekorációval, vagy fűszerek és gyümölcsök segítségével. Ehhez természetesen megfelelő szakembert kell találnunk és gyakran cserélnünk a növényeket, tehát ez a költségek miatt inkább kisebb szállodák, vagy panziók számára jó megoldás.

  • Megbízhatunk professzionális illatmarketing céget, akik akár az egész szálloda megfelelő illattal történő befúvásáról gondoskodnak. Érdemes külön illatot választani a lobby és a közösségi terek számára, mást a spa-ba és egy semleges, tiszta ágyneműt idéző illatot a szobák számára, ha ez szükséges. Az illatot finoman porlasztó készülékek (nem aeroszolos rendszerrel működnek) a ház szellőzőrendszerében kerülnek elhelyezésre és időzítővel finomhangolható az illatintenzitás.

A valódi aromaterápiás minőségű illóolajok alkalmazása valamivel költségesebb, mint a mesterséges aromáké, de a vendégeinkkel szemben, akik csak pár napot töltenek nálunk egy évben, a szálloda az év minden napján nyitva tart és az ott dolgozókat megterhelhetik a mesterséges illatanyagok.

Kiválasztó szerveink túltelítődnek ezekkel az életidegen anyagokkal és a test előbb utóbb allergiával reagál. Ezzel szemben a friss, tiszta levegő, a természet illatai, a valódi illóolajok és növényi kivonatok felüdítik testünket és lelkünket egyaránt.

Az illatok tudatos használatának a légtér illatosítás csak egy lehetősége. A wellness kezelések és az étkezések remek lehetőségeket tartogatnak, hogy természetes aromákkal varázsoljuk el a vendéget. Illatosíthatjuk a szálloda ajándéktárgyait, de akár a borítékokat is. Így a vendég sokáig magával viszi a nálunk töltött kellemes idő emlékét.

Partnereink