Skip to main content

Tudástár

Családi turizmus trendek, mire kell készülnünk?

A családi turizmus az egyik legfontosabb szektora a turisztikai iparágnak világszerte, a hazai szolgáltatóknak is egyre inkább fel kell ezt ismerni és fejleszteni kell a családok minél szélesebb körű és minőségi kiszolgálása érdekében.
Családi turizmus trendek, mire kell készülnünk?

A családi utazás előnyei

A családi turizmus lehetőség a kötődés kialakítására, kommunikáció és a kapcsolatok elmélyítése. Gyakran a közös utazás az egyedüli lehetőség, hogy az egész család együtt legyen egy hosszabb időre a munka és az iskola problémái nélkül. Így az ilyen jellegű kikapcsolódás egy olyan idő, amely eltér a hétköznapoktól és garantálja, hogy emlékezni fognak rá a családtagok.

Milyenek a mai családok? A klasszikus családformán túl…

A családi utazás egyesíti a családot kiszakadva a hétköznapokból.

A családi kapcsolatok azonban részben újraformálódnak, növekszik azon családok hálózatának száma, amelyek különböző házasságokon, élettársi viszonyokon keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Ezek a családi összetartozás új megközelítését teszik szükségessé.

Manapság vannak egyszülős családok, vegyes családok, nevelő apák, anyák.

Mit keresnek a családok?

A családok, olyan úti célokat keresnek, amelyek pihenést, újdonságot, szabadtéri programokat és kulturális helyszíneket kínálnak. A családok viszont, a többi szegmenshez képest, kevésbé hajlamosak belevetni magukat a helyi kultúrába. A pihenés lehetőségének igénye nagyon magas a családi utazók körében.

Melyek azok a jelenségek, társadalmi változások, amelyek a családi utazásokat alakítani fogják?

 1. Nagyszülők növekvő szerepe

  Az emberek tovább élnek, így a nagyszülők több időt élvezhetnek az unokáikkal. A nagyszülők sokszor bekapcsolódnak az unokák nevelésébe, és a családi utazásokban is részt veszek. Sokszor a szülők dolgoznak és a nagyszülők viszik el az unokákat nyaralni.
 1. Szétszakadt család

  A családok több tagja külföldön él, dolgozik, tanul. Külföldön élők számának növekedése előnyös az utazás, a turizmus szempontjából, mivel az emberek gyakran térnek vissza szülőföldjükre a családot és a barátokat meglátogatni és az anyaországbeliek is meglátogatják az elvándoroltakat. Egyre többször találkozunk azzal az igénnyel, hogy a család egy hotelban találkozik, ott tölt el együtt néhány napot. A hotel szolgáltatásai leveszik a válukról a főzés, kiszolgálás, takarítás terhét, és így értékes időt tölthetnek együtt.
 1. Többgenerációs utazás

  A több generáció utazások általában valamilyen családi ünnephez kötődnek, születésnapot, házassági évfordulót ünnepel a nagy család távol az otthonától. A motiváció itt is elsősorban az, hogy értékes időt tölthetnek együtt. A generációk közötti növekvő mobilitás összeköti a családtagokat és lehetővé teszi az egymástól távol élő családtagoknak, hogy maradandó emlékekkel legyenek gazdagabbak egy multi generációs utazás alkalmával.
 1. Helikopter szülők

  A helikopter szülők folyamatosan a gyermekük fölött "repkednek" és feszült aggodalommal követik őket, leginkább attól a céltól vezérelve, hogy megóvják őket a rájuk leselkedő veszélyektől, közbeléphessenek a gyerekük érdekében vagy hozzásegítsék őt az életben való boldoguláshoz.
  A szülők aggodalma a bebiztosítás igényét jelenti. Első kézből származó tanácsokat, javaslatokat várnak, mielőtt meghozzák a végső döntést az utazással kapcsolatban. A szülők sok helyen utána néznek az ajánlásoknak vagy a barátok, család javaslatait hallgatják meg. Fontos, hogy ellássuk a szülőket olyan információkkal, melyek alapján már nyugodt szívvel döntenek. Ezt erősítik a minősítési védjegyek, többek között a KidsOasis minősített családbarát szálláshelyek védjegy is, mert garanciát nyújt számára. A szülő félreteheti félelmeit, káros következmények nélkül tehet egy próbát, nyugodtan hozhat egy döntést.
 1. Mozaik családok

  A család definiciója sok család esetében megváltozott, más a scalád összetétele, mint hagyományos értelemben. A válások száma nő, újraépített, mozaik családok sokaságával találkozunk. Míg bizonyos családok a válás által külön válnak, új családok alakulnak, de a régi családhoz is kötődnek a gyerekeik által. Egyre több és több férfi és nő nevel olyan gyerekeket, akik nem a vérszerinti gyerekeik. Ez a családi utazási viselkedésedre is kihatással van, mivel egyre bonyolultabb igények vannak, és sok szervezésre van szükség. Az is trendi, hogy az elvált szülők extra vakációt akarnak biztosítani a gyerekeiknek, mivel a szülők megpróbálják túlszárnyalni egymást.
 1. Élményszerző családi utazások

  A családok számára fontos, hogyha együtt van a család olyan szórakoztató programokon vegyenek részt, melyek eltérnek a mindennapoktól és élményket, pozitív emlékeket hagynak a család életében (arról még sokáig beszéljenek, felemlegessék). A külföldi utazásokra általában úgy tekintenek, hogy azok több újdonsággal szolgálnak, és nagyobb élményt kínálnak, mint a belföldiek.
  A nyaralás, az utazás végül is – azok számára, akik ezt megengedhetik magunknak - arról szól, hogy nagyszerű dolgokat éljenek át közösen. A családok egyre inkább keresik a kalandos utazási élményeket. A trendek egyre inkább arrafelé mutatnak, hogy a passzív pihenés helyett, a családok aktívan szeretnék együtt tölteni az időt és valódi élményeket szeretnének szerezni.Következtetések

A családok fontos szerepet játszanak a turizmusban. A turizmusban dolgozóknak azonban fel kell készülniük, hogy sok esetben nem hagyományos családokkal találkoznak. A családok egészen a két tagtól (egy szülő, egy gyerekkel), a többgenerációs családokig (bármennyi felnőtt és gyerek) terjedhetnek. A családi turizmus jövője azon is múlik, hogy sikerül-e megragadni a gyerekek és a felnőttek szerteágazó szükségleteit, különböző származási háttérrel és különböző családi szerkezetekkel. A trendek a családi utazás tekintetében a növekvő sokféleség, mozgékonyság és mobilitás irányába mutatnak.

Partnereink