Skip to main content

Tudástár

Ki is valójában az Animátor?

Animátor, baby sitter vagy játékfelügyelő? Nem mindegy. Manapság egyre több helyen olvasni: animátor foglalkozik a gyermekünkkel. Legyen szó játszóházról, különféle rendezvényekről, szálláshelyekről, mára divatossá vált így hívni az aktuálisan gyermekünkkel foglalkozó személyt. Ám valójában nem mindegy, pontosan kit is takar ez a szó.
Ki is valójában az Animátor?

Az animátor, animáció fogalma még a club szállodák – üdülőfalvak – indulásától gyökereztethető, mikor a „mindent egy tető alatt” elv alapján a szórakoztatásról is gondoskodni szerettek volna az üzemeltetők. Biztosan emlékszünk a Dirty Dancing ikonikus filmre, ahol táncoltatták, társasjátékoztatták a vendégeket. Az akkor még gyermekcipőben járó foglalkozás, mára igazi virágkorát éli, s ahogy az lenni szokott, gyakran félreértések övezik valódi jelentését.

Az animátor az adott szálláshely házigazdája, ha úgy tetszik, arca az érintett helyszínnek. Az Ő feladata gondoskodnia arról, hogy a vendégek jól érezzék magukat. Itthon nehezen kivitelezhető, de Ő fogadja a vendégeket, beszélget velük napközben, programokat kínál és szervez különféle korosztálynak, lehetőséget nyújt új élmények szerzésére. Mindenkivel törődik, meghallgatja panaszokat, velünk örül vagy bánatos, ha kell a jó barátunk,ha kell igazi Fredaster az esti show-n, egyszóval Ő a Sztár.

A rengeteg teendő viszont nem teszi lehetővé, hogy gyermek megőrzést vállaljon, tehát nem baby sitter. Gondoljunk csak bele, egy animátor a gyerkőc foglalkozások alkalmával, 10-20 lurkóval is játszik. Ha egynek pisilnie kell, a többivel mi fog történni,amíg Ő elviszi mosdóba azt az egyet?

Vagy ha a rodeo bikára vigyázna, vajon tudna-e segíteni a hatvan éves Laci bácsinak megtalálni az éttermet?

Ez természetesen nem jelenti azt,hogy ezeket a feladatokat nem képes ellátni, viszont az tagadhatatlan,hogy a nagy betűs Animátor több, mint egy-egy teendő felelőse.

Most vizsgáljuk meg a kérdést más szemszögből. Mikor bemegyünk egy játszóházba a helyi munkaerő ritkán bombáz olyan kérdésekkel,mint „Mikor érkeztünk? ; Meddig maradunk? ; Hogy ébredtünk?” stb. Fura is lenne,nem igaz? Ahogy egy-egy családi nap alkalmával is ritkán látjuk a céllövöldében álló Lenke nénit focizni a fiainkkal,majd este kánkánt táncolni a színpadon,miközben több nyelven megköszöni a figyelmet.

Távol álljon tőlem,hogy bárkit is megsértsek,elvégre mindegyik munka nagy felelősséggel jár, és teljes embert kíván, éppen ezért fontos,hogy tudjuk hol kivel találkozunk és mit várhatunk el tőle.

Fontos tudatosítanunk magunkban kire, melyik kincsünket bízzuk.

A baby sitter a szülők legdrágább kincséért, a gyermekért felel, annak biztonságáért, nyugalmáért. Azt szoktuk mondani, hogy egy gyermekfelügyelőre annyi csemete bízható, ahány keze van. Egyikkel az útra szaladóért nyúl, a másikkal a létrára mászóért.

A játékfelügyelő a testi épségünkért felel, vigyáz ránk a játék biztonságos üzemeltetésével, annak rendeltetésszerű használatának ellenőrzésével.

Az animátor a szabadidőnkért felel, az élményekben gazdag feltöltődésünkért. Ha leragasztanánk egy-egy területre globális célját nem tudná elérni.

Partnereink