Kifejezetten jó családi program lehet még a közös sütés-főzés is. A négy szélforgós Thermal Hotel Visegrád****superior szálloda cukrászánek jóvoltából egy hagyományos, de kicsit modernizált, közkedvelt édesség receptjét osztjuk meg veletek.
Mákos guba felfújt
Hozzávalók (4 személyre):
- 6 db tejes kifli
- 4 dl tej
- 10 dkg kristálycukor
- 8 dkg darált mák
- 15 dkg magozott meggy
- 3 db egész tojás
- 4 db tojás sárga
- 4 db tojásfehérje
- 2 db citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
A vanília krém hozzávalói:
- 4 dl tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 8 dkg kristálycukor
- 3 db egész tojás
Felkarikázzuk a kifliket és egy nagyobb tálba rakjuk, megszórjuk a darált mákkal, vaníliás cukorral, majd ráreszeljük a citrom héját is. Ezután a tejet edénybe mérjük, hozzáadjuk a cukrot, felforraljuk, és forrás után ráöntjük a kiflikre. Alaposan elkeverjük, és hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, hozzáadjuk a 3 egész tojást, a tojás sárgáját és elkeverjük őket. A tojás fehérjét egy külön tálban habbá verjük, majd óvatos, laza mozdulattokkal beleforgatjuk a gubába. Ezután fogunk egy hőálló edényt, kivajazzuk, majd a fele tésztát belehelyezzük, és szépen elsimítjuk. Megszórjuk a kimagozott meggyel és rásimítjuk a maradék tésztát is.
Ezután jön a vanília krém elkészítése. A pudingport a tejjel és a cukorral összekeverjük és megfőzzük, majd hagyjuk hűlni, míg körülbelül 30°C-os nem lesz. Ezután belekeverjük a tojásokat és ráöntjük a gubánk tetejére. A sütőt felmelegítjük 170°C-ra , betesszük a gubát és körülbelül 30 perc alatt készre sütjük!
A kész mákos guba felfújtat tányérra helyezzük és a vanília krémmel leöntve tálaljuk!
Jó étvágyat!
Ilyen és ehhez hasonló íncsiklandó finomságokat kóstolhattok meg a Thermal Hotel Visegrádban.