Együnk

Mákosguba újragondolva

Most, hogy vasárnap meggyújtottuk az adventi koszorún a harmadik gyertyát, tényleg azt jelenti, hogy csak néhány nap van karácsonyig. Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban még jobban a gyerekeinkre koncentráljuk és a lehetőségeinkhez mérten mindent tegyünk meg azért, hogy ez a várakozás igazán boldog lehessen számukra.

Kifejezetten jó családi program lehet még a közös sütés-főzés is. A négy szélforgós Thermal Hotel Visegrád****superior szálloda cukrászánek jóvoltából egy hagyományos, de kicsit modernizált, közkedvelt édesség receptjét osztjuk meg veletek.

 

Mákos guba felfújt

Hozzávalók (4 személyre):

  • 6 db tejes kifli
  • 4 dl tej
  • 10 dkg kristálycukor
  • 8 dkg darált mák
  • 15 dkg magozott meggy
  • 3 db egész tojás
  • 4 db tojás sárga
  • 4 db tojásfehérje
  • 2 db citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor

 

A vanília krém hozzávalói: 

  • 4 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 8 dkg kristálycukor
  • 3 db egész tojás

 

Felkarikázzuk a kifliket és egy nagyobb tálba rakjuk, megszórjuk a darált mákkal, vaníliás cukorral, majd ráreszeljük a citrom héját is. Ezután a tejet edénybe mérjük, hozzáadjuk a cukrot, felforraljuk, és forrás után ráöntjük a kiflikre. Alaposan elkeverjük, és hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, hozzáadjuk a 3 egész tojást, a tojás sárgáját és elkeverjük őket. A tojás fehérjét egy külön tálban habbá verjük, majd óvatos, laza mozdulattokkal beleforgatjuk a gubába. Ezután fogunk egy hőálló edényt, kivajazzuk, majd a fele tésztát belehelyezzük, és szépen elsimítjuk. Megszórjuk a kimagozott meggyel és rásimítjuk a maradék tésztát is. 

Ezután jön a vanília krém elkészítése. A pudingport a tejjel és a cukorral összekeverjük és megfőzzük, majd hagyjuk hűlni, míg körülbelül 30°C-os nem lesz. Ezután belekeverjük a tojásokat és ráöntjük a gubánk tetejére. A sütőt felmelegítjük 170°C-ra , betesszük a gubát és körülbelül 30 perc alatt készre sütjük! 

A kész mákos guba felfújtat tányérra helyezzük és a vanília krémmel leöntve tálaljuk!

Jó étvágyat!

 

Ilyen és ehhez hasonló íncsiklandó finomságokat kóstolhattok meg a  Thermal Hotel Visegrádban.