Babával

4 érv – miért jó pár hónapos babával utazni?

Újdonsült szülőként sokan felteszik maguknak a kérdést, hogy merjenek-e belevágni kisbabával az utazás kalandjába! Vannak, akik szinte azonnal elvetik a gondolatot, és úgy vélik, hogy a babának ez úgysem élmény, akkor hát miért is túráztassák a picit „feleslegesen”. Sokan pedig azoknak a táborát erősítik, akik nem is értik a kérdést, és egyből azt válaszolják, „naná, miért is kellene az egész családnak lemondania erről az örömforrásról a kis jövevény megérkezésével?”

És persze vannak a bizonytalankodók. Utóbbiakat szeretném néhány érvvel bátorítani, az utazási hajlandóságukat megtámogatni. Először érdemes akár csak egy hétvégére kiruccanni, és ha sikeresen kiállta a család a próbát – a kicsivel a főszerepben –, akkor hosszabb időre is bátran elindulhatunk, persze nagyon körültekintően kell összepakolnunk.

Szerintünk nagyon is jó dolog pár hónapos babával (is) utazni! Hogy miért?

 

1. Biztosan nem fog elkóborolni vagy ide-oda szaladgálni a gyerkőc.

 

Hát persze, mivel még nem tud szaladni, sőt, járni sem. Talán kicsit „gonosznak” tűnik, hogy ennek örülünk, de nézzük mindennek a pozitív oldalát! J A babakocsiban vagy a hordozóban nagy valószínűséggel nyugisan elvan a gyermek, amíg mi kirándulunk, felfedezünk. Ez még az az időszak, amikor még nem ő diktálja a tempót, és valljuk be, teljesen mindegy a babának, hogy a lakóhelyünkön tologatjuk vagy hordozzuk, vagy mondjuk százötven kilométerrel távolabb.

 

2. Sokat vagyunk levegőn, ettől jobbat alhat a baba!

 

Ha utazunk, kirándulunk, akkor nagy eséllyel jóval többet vagyunk levegőn, mint a szürke hétköznapokon. Ez hűvösebb időben is elmondható, hiszen ha már utazunk, akkor sokkal könnyebben kimozdulunk jól beöltözve egy kis felfedezésre; a megszokott otthoni környezetünkben talán többször is meggondoljuk, ha nem csábít a szabadba a napsütés.

És persze nemcsak nekünk, hanem a babánknak is jót tesz, ha sokat vagyunk vele a friss levegőn, napközben könnyebben elszundít és akár hosszabban is pihenhet.

 

3. Nem ellenkezik, bárhová szívesen tart velünk!

 

Na jó, azért egy hangos rockkoncertre nem feltétlenül… Tehát belátom, azért ez nem szó szerint értendő. Viszont most még kiélvezhetjük – főleg ha első gyermek –, hogy a baba nem fog hevesen tiltakozni, hogy a számára unalmas múzeumba ne menjetek be, vagy az indiai étterem helyett a hamburgerezőt válasszátok. Bárhová is mentek, bármilyen programot csináltok, ami nem túl zajos, jó eséllyel őt nem zavarja, mert eljátszik a csörgőivel vagy békésen szundizik. Ha pedig éppen nyűgös, akkor nincs más hátra, meg kell őt nyugtatni és kicsit későbbre időzíteni az adott programot.

 

4. Jót tesz egy kicsit kiszakadni babával is a szürke, dolgos hétköznapokból!

 

Nem csak a munkahelyi stresszt kell kipihenni; rengeteg a teendő otthon is egy pár hónapos baba mellett a hétköznapokban. Néha kicsit elég lehet a házimunkából és abból, hogy csak tornyosulnak a teendők, és hogy mindig csak részben teljesítjük a terveket, hiszen a kicsi folyamatos figyelmet, sok esetben folyamatos testközelt is igényel. Egy nyaralás alkalmával a dolgozó apuka nyilván szabadságon van, tehát ez már eleve

segítséget jelent. Távol vagyunk az otthonunktól, ezért szerencsére a mosatlan tányérok hadától és az egész konyhától, háztartástól is jó messze… Végre csak úgy együtt vagyunk, és ha nagy figyelmet is igényel a babánk, még mindig jobb csak rá figyelni és közben – amennyire tudunk – kikapcsolódni és egy kis környezetváltozást megtapasztalni. Ha a KidsOasis minősített családbarát szálláshelyek közül választotok, akkor pedig még inkább átélhetitek a teljes családi kikapcsolódás örömét. Ugyanis a szobák felszereltsége, az ellátás és a számos családbarát szolgáltatás is a baba és a szülők kényelmét szolgálja; erről bővebben ezen a linken olvashattok.

 

Ha esetleg felkerekednétek, de bizonytalanok vagytok, hogy eljött-e az idő az első családi utazásra; reméljük, ez a néhány érv segít nektek a döntésben!