Babával

Utazzunk-e várandósan a harmadik trimeszterben?

Alapvetően a második trimeszter a legalkalmasabb az utazgatásra, hiszen a legtöbb esetben ekkorra már általában elmúlnak a rosszullétek és kezdünk kisimultabbak, energikusabbak lenni.

Természetesen minden várandósság más, nyilvánvaló, hogy mindenkinél másképp zajlik le ez a 9 hónap; de ha nincs egészségügyi akadálya és vágyunk is a kimozdulásra, akkor hajrá!

De mi a helyzet a harmadik trimeszterrel? Problémamentes terhesség esetében egy bizonyos ideig ezzel sincs semmi probléma, amennyiben az orvosunk is így látja. Mielőtt azonban útnak indulunk, mindenképpen konzultáljunk vele az utazással kapcsolatban! Tehát abszolút nem tilos az utazás ebben az időszakban sem, azonban bizonyos szabályokat, javaslatokat figyelembe kell vennünk.

1. Lehetőleg ne ebben az időszakban szálljunk repülőgépre!

 

Egyáltalán nem mindegy, milyen utazást tervezünk. Nem ebben az időszakban van itt a világkörüli utazások ideje… Abban is megegyezik az orvosok, szakemberek véleménye, hogy a harmadik trimeszterben, főként annak második felében már ne üljünk repülőre. Ráadásul a légitársaságoknak is megvannak a maguk szabályai arra vonatkozóan, hogy meddig engedik a kismamát a gépre szállni, ill. mely hetet követően kérnek orvosi igazolást arra vonatkozóan, hogy egészségi állapotát tekintve alkalmas a kismama a légi utazásra. Érdemes a feltételeknek még időben utánajárnunk, ráadásul nemcsak az utolsó trimesztert érinthetik ezek a szabályok, orvosi igazolást ugyanis már akár félidős várandósság esetében is kérhetnek.

2. Utazzunk a lehető legkényelmesebb módon!

 

A legjobb, ha autóba pattanunk, hiszen nem kell másokhoz alkalmazkodnunk, mint a tömegközlekedés esetében, és bármikor megállhatunk egy kis pihenésre. A hosszú órákig tartó ülés esetében könnyen megmacskásodik a lábunk. A vérkeringésnek és a közérzetünknek is jót tesz időnként egy pár perc mozgással, sétával egybekötött kis pihenő, amit egy autós utazás során könnyen beiktathatunk. A legrosszabb választás a busz, mivel nem fognak a kedvünkért bármikor megállni és mozgolódni sem tudunk. Ennél még mindig sokkal jobb a vonat, hiszen könnyedén felállhatunk, hogy tehessünk egy kis sétát.

Az autózás esetében nagyon fontos a biztonsági öv helyes használata, ügyelnünk kell rá, hogy véletlen se nyomjuk a pocakot. Érdemes beszerezni ún. magzatvédő övet/ övterelőt, amely nagyban megkönnyíti a hosszú és kényelmetlen autóutat.

3. Részesítsük előnyben a belföldi kirándulóhelyeket!

 

Hacsak nincs nyomós okunk arra, hogy repüljünk vagy valami messzi táj felé vegyük az irányt, akkor érdemesebb egy belföldi úticélt kiszemelnünk. Itthon is rengeteg csodálatos látnivaló van, ráadásul nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, ha az otthonunkhoz és szükség esetén az orvosunkhoz, a kórházhoz közelebb vagyunk, nem pedig sokszáz vagy többezer kilométeres távolságban.

Ha nem az első gyerkőcöt várjuk, hanem van/vannak már gyermek(ek) a családban, akkor pedig még inkább érdemes a KidsOasis minősített családbarát szálláshelyek közül választanunk! A felhőtlen kikapcsolódás, a gondtalan pihenés ilyenkor még fontosabb; pontosan ezt a célt szolgálják a gyermekbarát kialakítású szobák és felszereltség, illetve a családok igényeire szabott ellátás és a különböző kényelmi szolgáltatások.

4. Csak szimplán lazítsunk, ez most nem a hegymászás időszaka!

 

A harmadik trimeszterben már általában nem is vágyódunk egy fárasztó hegyi túrára, helyette válasszunk inkább egy láblógatós, városnézős vagy erdőben sétálós könnyedebb kalandot. Fontos szempont tehát az is, hogy a babavárás utolsó időszakában milyen terepet választunk, mert ami még teljesíthető volt 2-3 hónappal ezelőtt, az már valószínűleg megerőltető, sőt, kockázatos is lehet. A hegyvidéki- és barlangtúrák helyett mozogjunk inkább sík terepen!

5. Ne szervezzük túl az utazás napjait!

 

A sűrű programkavalkád helyett talán már jobban is esik egy kicsit passzívabb, lazulósabb pihenés, ahol már az is felüdít, hogy néhány napig csak magunkra és a családunkra koncentrálhatunk, és a házimunkától távol fogyaszthatunk el együtt egy bőséges svédasztalos reggelit. Egy kis séta, egy vadasparkba, arborétumba vagy múzeumba történő látogatás és a zavartalan együttlét párunkkal vagy a családdal ilyenkor bőven elég, és úgy gondolom, hogy legtöbbünk igényeit ki is elégíti a szülés előtti 1-2 hónapban. Most ne az legyen a lényeg, hogy minél több programot zsúfoljunk bele egy napba, a pihenésé legyen a főszerep.

Nyugodtan induljunk útnak egészen az utolsó hetekig, ameddig érezzük magunkban a késztetést és az állapotunk, ill. az orvosunk is engedi. Az utolsó trimeszter arra is kiválóan alkalmas lehet, hogy megismerjük tágabb környezetünket és felfedezzük, milyen látnivalók vannak a közelben. A zsúfolt programok helyett most a lazítás ideje van itt; egyszerűen csak élvezzük, hogy az utazás alatt valóban nincs semmi dolgunk, csak annyi, hogy együtt legyen a család!