Babával

Kicsi a kocsiban – 5 tipp, hogyan éljünk túl egy nyűgös kicsivel az autóban

Sír a baba vagy a pici gyermek a kocsiban. Szünetet tartunk, egy kis séta, majd vissza a kocsiba, folytatjuk az utunkat és kezdődik elölről. Unatkozik, melege van, nincs kedve órákat ülni, ha picit nagyobb, akkor totyogni vagy szaladgálni szeretne, de szegény csak nyűgösködik az úton... Nektek is ismerős a szituáció?

Vannak kivételes helyzetek, amikor semmi nem segít, csak túléljük valahogy, de pár jó tipp alkalmazásával ennek az esélyét jelentősen leredukálhatjuk.

És persze vannak babák, akik mindig végigalusszák az utat, mindegy, hogy mikor indulunk és mikor érkezünk, és az is, hogy hány órán át utazunk. De ez az írás most nem róluk szól.

Íme 5 tipp arra, hogyan éljünk túl egy nyűgös kicsivel az autóban:

 

1. "Életmentő" csomagot a babának!

Az első és legfontosabb az előrelátás és a megelőzés. Írjunk egy listát arról, hogy mit is készítsünk a „fedélzetre” az úton. Fontos, hogy ne pakoljunk mindent ömlesztve a nagy bőröndökbe, hiszen ha néhány fontos dolog ki tudja melyik bőrönd alján landol valahol, akkor sok értékes percet veszíthetünk, ha a baba extra nyűgös. Tehát egy bizonyos „életmentő” csomag legyen mindig kéznél! Íme az én tippjeim:

– innivaló a kicsinek (tej, tejital, víz, tea – életkortól és babától függően)

– ennivaló: érdemes valami kis rágcsálnivalóval, gyümölccsel készülni (pl. aszalt gyümölcsös szelet, rizschips, babakeksz, banán vagy az épp aktuális kedvenc) és valami olyan étellel, amit a gyerkőc minden körülmények között elfogyaszt (ha van ilyen). Hosszabb út esetén bébiétel és persze kiskanál legyen kéznél!

– pelenkázó szett (pelenka, popsikrém, törlőkendő, textilpelus/eldobható pelenkázó alátét)

– váltóruha (az évszaknak megfelelően vékonyabb, ill. vastagabb ruházat, illetve „baleset” is bekövetkezhet ugyebár bármikor).

– szundikendő vagy kedvenc szőrmók: ha van egy kis kedvenc, amit a baba akár elalvás előtt, közben vagy csak úgy szívesen gyürkész, ölelget, el ne maradjon! De ez lehet akár cumi is, ha a őt ez nyugtatja meg.

 

2. Kedvenc zene betárazva!

 

Nálunk egy hosszú út előtt apa hosszasan állítja össze a család számára megfelelő zenei palettát. Persze a gyermek is szereti ugyebár a mi kedvenceinket, de azért van olyan szituáció, amikor nem feltétlenül egy retro sláger nyugtatja meg. Tapasztalatainkból okulva már olyan igazi babás, gyerkőcös zenék is kerülnek a pendrive-ra; ha eltörik a mécses, akkor Bogyó és Babóca talán még gyorsan összeragasztja.

 

3. Valami kis játék legyen nálunk, ami leköti!

Nagyon jók a kis nyomkodós kütyük, természetesen nem az igaziakra gondolok. Egy játék távirányító (vagy akár egy nem működő, elem nélkül) vagy egy játék mobiltelefon, tablet is lekötheti egy időre a kicsit.

Ha nálatok működik a pukkasztós-nyomkodós (pop it) játék, azoknak is van babák számára tervezett változata, ami a kicsi kezekbe illeszkedik, és bababarát anyagból készül.

Persze becsempészhetünk a játékok mellé egy-egy használati tárgyat vagy valami érdekességet, ami le szokta kötni a kicsi figyelmét. Ez lehet akár egy műanyag konyhai eszköz vagy egy darab buborékfólia is.

 

4. Induljunk alvásidőben vagy ahhoz minél közelebbi időpontban!

Ha a kicsi sokat nyűgösködik a kocsiban, amikor épp nem alszik, akkor próbáljuk az alvásidőre szervezni az elindulás időpontját, ha tehetjük. Ez nyilván gyermekfüggő és nem mindenkinek ugyanaz a tapasztalata, de nekünk például nem vált be, hogy azonnal a reggeli után induljunk. Ha

azonban indulás előtt van mondjuk legalább két óra szaladgálni, játszani, akkor nagyobb rá az esély, hogy a csemete elalszik az autóban.

 

5. A pihenőket is okosan iktassuk be!

 

Tudom, több gyerekkel nehéz ez, de ha a többiek nagyobbak, akkor beszéljük meg, hogy még indulás előtt mindenki intézze el a dolgát, hogy ne kelljen lépten-nyomon megállni minden benzinkút mosdójában.

Amikor a nyűglődős pici végre alszik, az legyen szent, meg se álljunk szünetet tartani, ameddig csak bírjuk. Ráérünk akkor is szusszanni egyet, amikor felébredt, hacsak nem halaszthatatlan esetről van szó. Tehát lehetőleg akkor tartsunk pihenőt, amikor kipihenten felébred, biztosan nem fogjuk bánni!