Babával

9 tipp hogyan utazzunk várandósan

A kérdés nem az, hogy igen vagy nem, hanem hogy hogyan. Sokan elleneznek bármilyen utazást várandósság idején, de néha nemcsak pihenés, hanem munka vagy egyéb kötelesség miatt is utaznunk kell ebben az időszakban. De ha pihenésről van szó, akkor is érdemes néhány dologról tudni, mielőtt útnak indulunk. 
9 tipp hogyan utazzunk várandósan

Mikor. A várandósság első és utolsó harmadában nem javasolt az utazás. Még egy alapvetően problémamentes terhesség esetén is bármikor lehet kisebb rosszullét, szédülés, hányinger, ami tönkre teheti a napunkat. Persze nagy úr a kényszer, ha utazni kell például munka miatt és az orvosunk nem tiltja, akkor alapvetően ezekkel az időszakokkal sincs semmi gond. Az utolsó trimeszterben pedig mivel már könnyen bármikor megindulhat a szülés, sok légitársaság már nem is engedélyezi az utazást (ezzel számoljunk visszaúton is).  Szóval leginkább a második trimeszter ajánlott utazásra, mert akkor a legenergikusabb a leendő anyuka, nincsenek rosszullétek sem.  A mikor esetében még egy fontos kérdés, hogy ne ebben a néhány hónapban akarjunk 40 fokos hőségben várost nézni vagy az alaszkai télben szánkózni.

Egészségügyi kérdések. Még egy problémamentes gyermekvárás esetén is jelezzük kezelő orvosunknak, hogy utazni készülünk. Egyrészt mert bizonyos időszakaiban a terhességnek nem ajánlott az utazás. Repülés esetén orvosi igazolást kell kérnünk orvosunktól, amit már a reptéren is kérhetnek tőlünk, illetve a repülőn töltött hosszabb egyhelyben történő ülés miatt trombózis elkerülése céljából injekciót írhat fel nekünk az orvos. Trópusi utazás előtt járjunk utána, hogy milyen védőoltások ajánlottak és beszéljük meg kezelő orvosunkkal, hogy mit tanácsol.

Hová. Alapvetően azt javasolják az orvosok, hogy ne ilyenkor fedezzük fel a világ végét.  Vegyük figyelembe, hogy már nem lesz annyira kényelmes órákat az autóban vagy repülőgépen tölteni. Legyen időnk és módunk többször megállni és átmozgatni magunkat útközben. Egy nem várandós embernek is komoly problémákat tud okozni a több órás egyhelyben ücsörgés, hát még egy várandós nőnek.

Utazás módja. Autós utazásnál készüljünk speciális övterelővel. Útközben álljunk meg rendszeres időközönként és mozogjunk pár percet.  Busszal nem feltétlenül kényelmes utazni, mivel szűk a hely, kevés a levegő, ráadásul nagyon rázkódhat is a busz, ami kellemetlen has-feszüléshez  vezethet. Vonattal történő utazásnál van elég hely, útközben fel tudunk állni, viszont érdemes figyelembe venni, hogy egy több órás vonatozás során milyen higiénia körélmények vannak bizonyos országok járatain. Csomagolásnál számoljunk azzal, hogy mi magunk már nem tudunk (tudni tudunk, csak nem javasolt) bőröndöt cipelni – szerezzünk be gurulós bőröndöt stb. !. Repülőgépes utazásnál még ölben ülő kisgyermekkel, várandósan utazva a légitársaságoknál érdemes tájékozódni, hogy milyen szabályozások vannak érvényben.

Étkezés, folyadékpótlás. Különösen külföldön érdemes odafigyelni, hogy mit eszünk és iszunk. Mivel várandósság alatt néhány étel egyébként is tiltólistás, jó ha tartózkodunk az egzotikus ételektől, nyers ételektől bizonyos országokban. A vízpótlás nagyon fontos a várandósság alatt, jó ha mindig van nálunk egy palack víz. Ne ebben az időszakban igyunk utcai kutakból, erdei forrásokból! És mindig legyen nálunk valami kisebb harapnivaló, akárcsak néhány keksz, csoki, arra az esetre, ha hirtelen szédülnénk, éhesek lennénk.

Biztosítás. Még ha csak egy napra is ruccanunk át a szomszéd országba, akkor is érdemes biztosítást kötnünk. Bármilyen terhességi komplikációval vagy egy esetleges szüléssel akár milliós összegeket is kifizethetünk, amennyiben nincs biztosításunk. Kössünk útlemondási biztosítást is, ha csoportos útra fizetünk be, mert így legalább az út költségeinek egy jó részét visszakaphatjuk, ha idejében lemondjuk az utat.

Bőrápolás.  Könnyen megjárhatjuk, ha a februári magyar napsütésből utazunk akárcsak valamelyik mediterrán országba, ahol a 15 fokban már komoly károkat okozhatunk az amúgy is érzékeny várandós arcbőrnek. És egyébként is a megszokottnál erősebb UV sugárzás a magzatnak sem tesz jót. Hasznos ilyenkor is már magas faktorszámú krémmel kenni a bőrünket és sapkával, kalappal védekezni, pláne egy melegebb országban.

Saját ritmus.  Adjunk magunknak időt, ha más időzónába repülünk, hogy átálljon a szervezetünk. Ne tervezzük túl a napjainkat és szánjunk elég időt a pihenésre is, bármilyen jól érezzük magunkat napközben.  Egy egész napos városnézés stb. este fogja megbosszulni magát, amikor hirtelen törhet ránk a fáradtság, rosszullét. Amikor csak tehetjük, pihentessük a lábainkat és ne szégyelljük, ha jól esik feltenni a megfáradt lábakat egy székre valahol pihentetni.

Kapcsolat. Nézzünk utána még itthon a magyar külképviselet elérhetőségének és az adott helyen található kórházaknak is. Amennyiben szállodában foglalunk szállást, ott is érdeklődhetünk, hogy melyik kórházzal, orvossal van kapcsolatuk. Van, aki szeret utánanézni, még akkor is, ha nem lesz szükség rá, hogy hova kerülhet, ki kezelheti, ha gond van.