Babával

Babakocsit vagy hordozót vigyünk az utazásra?

Esernyőre vagy lapra csukható babakocsi? Hagyományos, többfunkciós vagy sportkocsi? Masszív, hatalmas kerekű „terepjáró”, vagy pehelykönnyű járgány, ami alig foglal helyet? Esetleg hagyjuk is otthon, és bőven elég valamilyen hordozóeszköz, akár kendő, vagy éppen csatos hordozó?Én a magam részéről úgy voltam nyugodt, ha egy több napig vagy egy hétig tartó családi utazásra elkísér minket a csatos hordozó is, ha pedig úgy kívánja a helyzet, akkor gyerkőcünk négy keréken is élvezheti a természet szépségeit. Tehát a válasz: vigyük mindkettőt!
Babakocsit vagy hordozót vigyünk az utazásra?

Néhány tippet, megfontolandó személyes tapasztalatot fogok veletek megosztani.

  1. Járgány a járgányban. A megfelelő „jármű” kiválasztása, ami majd az utazás során is jó szolgálatot tesz, a babakocsi megvásárlásával kezdődik. Ha autóval (is) közlekedünk, akkor érdemes gondolni arra, hogy a járgány könnyedén beférjen az autó csomagtartójába. Mi egy terebélyesebb, hagyományos babakocsit vásároltunk még csemeténk születése előtt, akkor még meg sem fordult a fejünkben, hogy akárhogy is, de a méret is lényeg! Erre akkor ébredtünk rá, amikor az első utazás előtt észbe kaptunk, hogy a babaverdát csak nagy küzdelmek árán sikerül a csomagtartóba bepasszírozni. És nem fér mellé semmi. Szerencsére ez még egy rövidebb út volt, így kis csomaggal készültünk. Viszont hamarosan beszereztünk egy esernyőre csukható verziót is, a kellemetlenségek és a helyhiány elkerülése végett.

  2. Csak a méret a lényeg? Kis térigényű, pillesúlyú, esernyőre csukható kocsival bővítettük a repertoárt néhány ezer forintért. Célzottan kirándulásokra, utazásokra vettük, és persze a fő szempont azt volt, hogy beleférjen a csomagtartóba. De vigyázat! Nagyon nem mindegy, milyen terepen használjuk ezt a típust, hiszen előnyei mellett megvannak a maga hátrányai is: pici kerekei, nem túl masszív szerkezete lévén fennakadtok benne minden faágban, kőben, tehát nem hegyvidéki sétára, túrára tervezték. Így a legjobb – természetesen, ha a baba nem túl pici hozzá – egy masszívabb, nagyobb kerekű sportkocsi, amelynek teteje is van, hogy az időjárás okozta viszontagságokra is gondoljunk. Természetesen mindemellett a csomagtartónk méreteit ismét tartsuk szem előtt! Az eddigieket figyelembe véve remélhetőleg nem fogtok úgy járni, mint mi: be kellett szereznünk a harmadik babakocsit is. A nagy kerekű sportkocsit, ami bírja a strapát, és az első kis lépés ahhoz, hogy gyermekbaráttá tegyük a családi utazást.

  3. Kell-e mellé a hordozó is? Vannak „hurcis” anyukák, és vannak olyanok, akik a babakocsit részesítik előnyben. Nálam mindig az adott szituáció döntötte el, hogy melyiket választottam: a hordozót vagy a kerekes járgányt. Egy hosszú, többórás séta esetében inkább a babakocsira esett a választásom, főleg akkor, ha a babámmal kettesben szeltük át a várost, és nem volt velünk apa, akinek félidőben a nyakába varrjam. Egy rövidebb megmozduláshoz, vagy ha egy hosszabbra hármasban indultunk útnak, akkor pedig a kendőm, később a csatos hordozóm volt a megfelelő társ. Egy többnapos családi utazás során számtalan szituációval találkozhatunk: akár rövidebb séta, egésznapos program, erdei túra, vagy esetleg egy könnyedebb hegymászás. Ezért azt javaslom, a legjobb, ha felkészülünk, és magunkkal visszük a hordozóeszközünket és a csomagtartóban könnyedén tárolható babakocsit is.

  4. A nyaralás ideje alatt mikor melyiket vigyük magunkkal?

    1. Ha biztos, hogy csak rövidebb időre mozdulunk ki a szállásról, pl. csak a sarki kis üzletbe ruccanunk ki, vagy egy rövidbe esti sétát teszünk, akkor elég az egyik, amelyik nekünk a kényelmesebb. Nekem vásárláshoz – hacsak nem egy vagy két apróságot veszek – a cskocsi praktikusabb, főleg, ha van csomagtere.

    2. Ha félnapos vagy egésznapos túrát vagy városnézést tervezünk, célszerű magunkkal vinni mindkettőt! Szerintem kár lenne a szálláson hagyni bármelyiket is. De nem sok ez egy kicsit, nem fogok egy málhás szamárra hasonlítani? A csatos hordozó könnyen elfér a sportkocsi alsó csomagterében és előfordulhat, hogy a baba megunja az egyiket, nyűgös vagy álmos lesz, és a hordozóban megnyugszik, esetleg el is alszik. Ha egy könnyű, kis esernyőre csukható kocsink van, aminek nincs alsó kosara, akkor is könnyen rögzíthetjük a hordozónkat a tolókarhoz.

    3. Dimbes-dombos tájakon, hegyvidéken való hosszú gyalogtúrához pedig a csatos hordozó klappol, persze érdemes mindkét szülőnek részt vállalni a cipekedésből, ha már kicsit nagyobb súlyt nyom a gyerkőc.

Ha ezeket a tippeket figyelembe véve felkészültünk a nagy kalandra, már csak annyi van hátra a tökéletes kényelemhez, hogy kiválasszunk egy igazi gyerekbarát szállást! És akkor biztosan nem érhet bennünket kellemetlen meglepetés.