Babával

Közös "edzés" a babával: sétatúra. 10 dolog, amivel készülnöd kell!

Amikor szülés után hazaérkezünk a család fészkének melegébe, elönt minket az örömmámor. Végre újra együtt, és végre eggyel többen! Persze korántsem az az első gondolatunk, hogy futópadra pattanunk, és ez így is van rendjén. De néhány hét, vagy hónap elteltével általában felmerül a gondolat, hogy milyen jó is lenne visszanyerni a régi formánkat! „Megfogyva bár, de törve nem?” Hát nem éppen ide illik a Szózat idézett sora, éppen fordítva fest a helyzet: megtörve bár, de fogyva nem. De mégis mi lenne a legjobb megoldás arra, hogy eltüntessük a zsírpárnáinkat, vagy legalábbis tetemes részétől megszabaduljunk? 
Közös "edzés" a babával: sétatúra. 10 dolog, amivel készülnöd kell!

Eleinte alvásidőben edzettem, de mi történik akkor, amikor nem igazán hajlandó nappal aludni a baba? Vagy éppen tombol a nyár, 32 fok van a lakásban, és nincs kedvem ezt a meleg helyzetet mindenféle ugrabugrálással tetézni? Ráadásul nemegyszer rám jött a szívbaj, amikor a szűkös panelszobában a kick-box aerobic gyakorlása közben kis híján levertem a csillárt. Ekkor szembesültem azzal, hogy jobb lenne más alternatíva után néznem. 

Alapvetően sosem voltam egy sportember, olyannyira, hogy a középiskolás testnevelésjegyemet nem is merem elárulni! A sétálás volt mindig az egyetlen, amit igazán élveztem. Ezt viszont nem tyúklépésben szeretem, inkább tempósabban. Így történt, hogy elkezdtem egyre nagyobb sétákat tenni kislányommal. Amikor hozzászoktunk a rendszeres „túrázáshoz”, akkor már hetente többször mentünk 8-10 kilóméteres távokat is. Természetesen, mióta kislányom tud járni, ezek a kilóméterek lényegesen csökkentek. Hétvégente, amikor a férjem is csatlakozott hozzánk, igazi családi kikapcsolódást jelentett ez a program. Mindannyian élveztük, hogy sok időt töltünk a friss levegőn, és az út felénél általában megálltunk nézelődni, vagy leültünk megpihenni egy padra. Sőt, szerintem remek bevezetés ez a családi utazások, kirándulások világába, hadd szokja csak a gyerkőc, hogy úton vagyunk. Ha te is hosszabb sétát tervezel a babával, nem árt néhány dologra felkészülni. 

1. Babakocsi. Lehetőleg ne egy esernyőre csukható, pici kerekű babakocsit használj erre a célra, mert minden kavicsban, faágban fennakad, és szerintem ez órákon keresztül idegesítő. Másrészt elég lassan lehet vele haladni, legalábbis egy nagyobb kerekű „terepjáróhoz” képest. Tehát lehetőleg egy masszív és a baba számára aludni is kényelmes járgányra essen a választás. A babahordozót vagy a kendőt pedig egy ilyen hosszú sétára nem tartom túl kényelmes megoldásnak, maximum akkor, ha apuka is veletek van, és osztoztok a hőn szeretett kis „terhen”.

2. Eledel. Célszerű akkor nekivágni a nagy útnak, amikor megtöltötted a babád pociját. Persze így is mindenképp gondoskodni kell az útravaló falatokról. Ha már eszik mennyiségeket az anyatejen vagy a tápszeren kívül is, akkor nincs nehéz dolgod: egy banán, egy zabpehelyszelet, vagy valami egyéb harapnivaló mindenképpen legyen kéznél. Ha még nem kezdődött meg a hozzátáplálás, akkor pedig készülj friss nedűvel megtöltött cumisüveggel, ha szoptatsz, akkor pedig ne feledd, hogy érdemes egy könnyen kezelhető inget vagy pólót magadra ölteni.

3. Innivaló. Szerintem ez nem szorul magyarázatra, talán a legfontosabb.

4. Pelenkázókészlet. Ha van nálatok pelus, törlőkendő és popsikrém, akkor nagy baj nem érhet. Szorult helyzetben akár a plédet leterítve a pázsiton, vagy egy félreeső helyet találva a babakocsiban is megoldható a dolog.

5. Vonaljegy. Természetesen abban az esetben, ha van helyi közlekedés. Képzeld csak el, hogy nyűgös a baba, de nem tudtok hirtelen hazapattanni, mert kilóméterekre vagytok az otthontól. Vagy éppen eleredt az eső, és elfelejtetted eltenni az esővédőt. Ilyenkor nagyon jól jön, ha fel tudtok szállni egy helyi járatra. És még jobb, ha nem a buszsofőrtől kell megvenned a jegyed, amit elég bonyodalmas kivitelezni, hiszen a babakocsival az első ajtónál fel sem tudsz szállni.

6. Esővédő. Ha van annyi hely, hogy ezt is elrakd, akkor hajrá, hiszen sosem lehet tudni! Azért egy óránkénti időjárást is megnyugtató megnézni az interneten, bár tapasztaltam, hogy azért ez nem mindig olyan pontos.

7. Vékonyabb és vastagabb ruhadarab. Előfordulhat, hogy hirtelen kisüt a nap, vagy hatalmas szél kerekedik, lehűl a levegő. A legjobb, ha felkészülsz mindenre!

8. Pléd. Ha gyerkőcöd mozgékony, és útközben szeretne egy kicsit kúszni, mászni, felfedezni, akkor álljatok meg egy nagyobb pihenőre. Valahol remélhetőleg van egy park vagy egy tó a közelben, ahol megpihenhettek a természet lágy ölén.

9. Játék. Valamelyik kis kedvenc is legyen a gyerkőc közelében. Szofika lányomnak van egy macija, akit mindenhová magával visz, mi pedig cumitartó csipesszel csíptetjük a babakocsihoz, nehogy elhagyjuk valahol az úton.

10. Optimizmus. Véletlenül se úgy indulj el, hogy azt mantrázod, ez a kis emberke fél óra múlva éhes lesz, ordítani fog, és az eső is elér benneteket félúton. Nem. Ennek csakis a szöges ellenkezője történhet! Egyébként is: ha betartottad az előző 9 pontot, akkor a 10. már jön magától 

Sétára fel!