Babával

Megszületett! Mikor nyaraljunk vele?

Hazajött. Pihe-puha, törékeny kis jószág. Új minden: az eddig ismeretlen tennivalók, a napi döntések, a tudat, hogy szülők lettünk és persze a kis jövevény. Annyi, de annyi kérdés, amire akkor is nehéz választ találni, ha megannyi szakkönyv, weboldal, szakértő és tapasztalt családtag, rokon próbál segíteni. A sok kérdés között felmerülhet, hogy az újszülött babával illik-e nyaralni?

Hat hét gyermekágy

Voltak idők, amikor a gyermekágy alatt szigorú fekvésre voltak kárhoztatva az édesanyák. Ma már az orvosok sem javasolják a folyamatos fekvést, de azért abban mindenki egyetért, hogy a pihenés mindennél fontosabb az anyának szülés után. De nemcsak ezért érdemes a családi nyaralást későbbre halasztani: az első hat hét az összecsiszolódás időszaka. Megismerni, kiismerni újdonsült babánkat, szokásait, félelmeit és kialakítani a módot, ahogyan gondozzuk őt. Ennek mindenképpen a legjobb helyszíne az otthonunk. Ezért – bár ritka ugyan az édesanya, aki a szülés után rögtön utazni vágyik – ha mehetnékünk lenne, akkor is koncentráljunk az első időszakban a felépülésre és a családdá válás csodálatos folyamatára.

 

Utazás csecsemővel

Többgyermekesek már jól tudják: egy kéthónapossal sokkal könnyebb utazni, mint egy kétévessel. A néhány hónapos babáknak már vannak szokásaik, de még sokat alszanak. Szinte ideális kor az utazásra. Az első időszak testileg, lelkileg megterhelő, sok édesanya esik egyik aggodalomból a másikba, hiszen nehéz mindig készen állni, résen lenni egy teljesen ismeretlen helyzetben. A kisbabák életében általában a 3. hónap vízválasztó: ekkor kezd érdeklődni a világ iránt a kicsi, szokásai lesznek, megnyugszik a szülés utáni felfokozott és kiszámíthatatlan állapot. Csak bíztatni tudunk mindenkit, hogy induljon el a picivel legalább egy hétvégére. Az utazást a kisbabánk napirendjéhez érdemes igazítani: akkor utazni, amikor alszik, akár több alkalommal megállni, ha arra szükség van. Mindenképpen érdemes családbarát szállodát választani, mert ilyen helyeken gondolnak arra is, amire újdonsült szülőként mi talán nem. 

Néhány hónapos kisbabával azért is érdemes elutazni egy pihentető, kellemes nyaralásra, mert kiszakíthat bennünket a felborult életünkből, amit ki jobban, ki rosszabbul visel. Az utazás segítheti a párkapcsolat erősítését, amire újdonsült családként nagy szükség van. A kisbabák számára nem a helyszín, hanem az őt szeretettel gondozó szülőpár nyújt biztonságot. Ő még nem az otthonunkhoz vagy a kiságyához kötődik, hanem hozzánk. Ahol mi vagyunk, ott neki jó – legyen az akár egy jó kis gyerekbarát szálloda.