Babával

Mesekönyv-ajánló 1-2 éves gyerekeknek

Kétévesek már elmúltak a gyerekeim, mire egy féloldalnyi mesét végig tudtunk úgy olvasni, hogy nem voltak közben kérdések, nem másztak ki az ölemből. De ehhez nagyon sok idő és türelem kellett. A naggyal pár hónapos korától képes könyveket nézegettünk, a kisebbik pedig már beleszületett a minden este lefekvés előtt mesélünk korszakba. Öt naposan már este a nagy mellett feküdt este és hallgatta a meséket.

Ma már ők válogatnak a könyvtárban, lelkesen pakolnak a hátizsákba, ha hosszabb utazásra indulunk, hiszen tudják, hogy jó szórakozás útközben is a könyv. Mindig van kedvenc könyv, amit többször elő kell venni és mindig kell újdonság is a könyvtárból.

Mivel ez a korosztály még lelkesen rágja, nyalogatja, ami a keze ügyébe kerül, nekik a legjobb választás a keménylapos leporellók. Ha nagyon szeret rágcsálni még, akkor pedig ilyen tevékenységekre érdemes külön tenni 1-2 lapozót, amin kiélheti magát, a többiből pedig mesélhetünk.

A legegyszerűbb mondókákkal, énekekkel kezdeni, egyszerűen élvezni a velük töltött időt. Ehhez nyújtunk némi segítséget, hogy könnyebb legyen eligazodni a kínálatban.

Julia Donaldson, Axel Scheffler: Tölgyerdő meséi. A legkisebb gyerekeknek szóló ablakos lapozó pont arra jó, hogy a gyerek megtanulja, hogy könyvet venni a kezünkbe szórakoztató, érdekes. Minden oldalon kinyitható ablak, amely izgalmas feladat az apró gyerekkezeknek.  A sorozatban megjelent a Mackó levelet ír, Nyuszi álmos és 

Kovács Judit: Kerekítő sorozat. A könyvben ölbeli játékokat, mondókákat találunk, amelyek leginkább a szülőknek lehetnek hasznosak, hogy felelevenítsék a rég elfelejtett mondókákat vagy éppen újakat tanuljanak. A képek pedig a gyerekeket varázsolják el, és rendszeres használattal a lurkók már kívülről fogják tudni, melyik képhez melyik mondóka tartozik. Ha pedig nem elég, ha otthon anya vagy apa egy komplett kerekítő foglalkozást tart, akkor részt vehetünk az országszerte több helyen tartott csoportos foglalkozásokon is. 

Móricz Zsigmond: A Török és a tehenek.  A sorozatban megjelent még az Iciri-piciri és a Disznók az esőben is, mind Pásztohy Panka bájos rajzaival. A verseket valószínűleg minden szülő ismeri, bár néha éppen az ilyen jól ismert verseknél jön jól a segítség. A rajzok pedig olyan kedvesek, hogyha nem is a verset mondjuk a gyereknek, akkor is remek segítség, hogy miről ’beszélgessünk’ a két évesünkkel.

Böngésző könyvek. Mivel ezt a korosztályt főleg még a képek kötik le, ezért nagy népszerűségnek örvend nálunk az összes Böngésző könyv. Szeretik a tematikus böngészőket, de nagy kedvenc a mini böngésző is, amely éppen befér anyu táskájába vagy az ő hátizsákjukba, könnyű és így bárhová magunkkal vihetjük. Utazásnál az autóban például hasznos kincs. A két évesem még igényli, hogy leüljünk vele böngészni, a 4,5 éves már egyedül keresgél és mesél történeteket a kicsinek.

Szabó Magda: Marikáék háza. Marika egy tanyán él és számtalan állat is lakik a tanyán. Klasszikus állatrajzok, amelyek nemcsak a gyerekeket, hanem a szülőket is elvarázsolják. 

Rotraut Suzanne Berner: Misu, a kisnyuszi. A nyúlfarknyi történetekkel elkezdhetünk rövidebb meséket mesélni a legkisebbeknek. Olyan mindennapos dolgok történnek Misuval, mint bármelyik kisgyerekkel, így könnyebb is talán feldolgozni a hasonló otthoni történéseket: Misu nem akar fogat mosni, orvoshoz menni, reggel felkelni…. és talán a szülők is kapnak egy-két ötletet, mivel lehet a hasonló eseteket megoldani.

Marék Veronika: Boribon és az állatok. Ha idősebb testvér már forgatja a Boribonos könyveket, akkor jó, ha tudjátok, hogy kisebb gyerekeknek is készült Boribon ’mesekönyv’.

Hóc, hóc, katona. És akkor egy klasszikus könyv, amely főleg a bölcsődéseknek tartalmaz versikéket egészen az egy-két soros rímektől a hosszabb versekig. Kevés kép található benne.