Babával

Nem alszik a szállodában…

Végre odaértünk. A napi gondok a hátunk mögött, előttünk pedig a hét nyelven beszélő gyerekbarát szálloda. Minden és mindenki értünk dolgozik: finomak az ételek, gyönyörű a kilátás, szuper a játszóház és az animátorok lepipálják a díjnyertes óvónéniket. Mi, szülők nagyon hamar belelazulunk a helyzetbe és átkapcsolunk abba a bizonyos pihenő üzemmódba.
Nem alszik a szállodában…

És akkor eljön az este. A logika úgy diktálja, hogy az óvodás, aki egész nap pancsolt, játszóházban ugrált, focizott és biciklizett rongybabaként fog az ágyba zuhanni. De a logikának a gyereknevelésben nem sok lapot osztott a sors, ezért amikor leszáll az este és a csöppségünket a szállodai ágy puha párnái között találja, bizony akadhatnak gondok.

Érdemes előre felkészülni, hogy sok kisgyerek nem szeret idegen környezetben aludni és ezen még a szálloda minden igény kielégítő gyerekbarát szolgáltatásai sem nagyon segítenek. Az este visszahozza az otthon képét, felkeltheti a vágyakozást a saját kispárna, saját ágyikó iránt. Mindannyian éreztünk már honvágyat és felnőtt fejjel talán nevetségesnek tűnik, de egy 3-4 éves kicsinek egy hétvége is elég hosszú idő távol az otthontól – sőt, vannak olyan kötődő típusú gyerekek, akiket bizony még 10 éves kor körül is megvisel a távollét.

Mit tehet a pihenni vágyó szülő?

  1. Bármennyi csomagot tömtünk is az autóba, érdemes a gyerekek otthoni kispárnáját, alvós állatait (akár többet is) elvinni. Sokszor ez már elég is az éjszakai boszorkányok ellen.
  2. Készüljünk estére egy izgalmas, nyugodt hangulatú, kifejezetten erre az alkalomra szánt mesével – vagy, ha nehezünkre esik fejből ilyen mesét kitalálni, vigyünk egy ilyen célra szánt mesekönyvet az elalváshoz (pl. Carl-Johan Forssén Ehrlin: Aludj el szépen, Bendegúz! című meditációs mesekönyvét).
  3. Ha megígérjük, hogy a szobában maradunk, amikor alszik, tegyünk is így. Ha le szeretnénk menni inkább a bárba, vagy a medencéhez, akkor akár a nagyobb gyerek mellé is állítsuk be a bébifont, amit minden családbarát szállodában lehet kérni, vagy, ha erre van lehetőség, kérjünk bébiszitter szolgálatot. Bármelyiket is választjuk, előre meg kell beszélni a kicsikkel, hogy elkerüljük az éjszakai riadalmat.
  4. Ha semmi nem használ és nekünk sincs ellenünkre: nem történik semmi, ha megengedjük, hogy velünk aludjon. Persze ez a megoldás, csak akkor jön szóba, ha a szülők tudnak úgy pihenni, ha a gyerekük köztük alszik. Ha nem, még mindig szóba jöhet a franciaágy mellé tolt vendégágy, vagy a földre tett matrac. Egy családbarát szállodában mindezt nyugodtan kérhetjük a személyzettől: azon lesznek, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást.