Babával

Őszi kirándulás hordozókendőben? - a Válaszkész Szülők Egyesületének szakértője válaszol

Beköszöntött az ősz, de sebaj! A természet ilyenkor gyönyörű és sok színben pompázik. Az idő pedig kiváló az utazásokra. A gyerekeknek is jót tesz a friss levegő és legalább a család is, együtt van, tartalmasan tölti el az időt. De hogy is kezdjünk bele? És mi a helyzet, ha kicsi babánk van?
Őszi kirándulás hordozókendőben?

 

Tervezzük meg előre, hogy hova megyünk. Az ország bármely pontján találunk olyan kiránduló és természetjáró helyet, amit kisgyerekkel is érdemes bejárni. Ami nem túl hosszú, könnyű a terep és sétálhatunk egy jót az avarban.   

Ha egészen pici csemeténk van, akkor sem kell meghátrálni, mert számos olyan babahordozó eszköz van, ami megkönnyíti a cipelésüket (pl: hordozókendő, háti hordozó) Ezen kívül, vannak olyan babakocsik is, amiket kifejezetten túrázáshoz fejlesztettek ki.

 

Megkérdeztük a Válaszkész Szülők Egyesületének szakértőjét, Dobiné Olasz-Papp Nórát is a témáról. Nóra szerint a gyermekágyas időszak után bátran bele lehet vágni hosszabb utakba, kirándulásokba, akár könnyebb túrákba is, hisz már számtalan jó hordozóeszköz tudja megkönnyíteni a család életét, miközben fantasztikus élményekkel teszi gazdagabbá az együttlétet a természet felfedezése.

Érdemes figyelni a választott hordozóeszköz minőségére, és hogy minden szempontból megfeleljen a jó hordozóeszköz kritériumainak: térdhajlattól térdhajlatig támassza meg a baba lábát, pontról pontra támassza a gerincét, stabilan tartsa a fejét és biztosítsa a C-alakú gerinc formáját. Ne feledjük, számtalan eszközben kiválóan lehet szoptatni is, amit érdemes megtanulni, hiszen így az igény szerinti szoptatás diszkréten megvalósulhat, rejtve marad a táplálás a kíváncsi szemek elől, s nem kell korlátozni a természetben töltött idő hosszát. Lehetőség szerint a baba 5-7 kg súlya felett váltsunk elől hordozásról háti- vagy csípőn hordozásra!

Ráadásul most már vannak kifejezetten túrázásra kifejlesztett háti hordozók.

 

A réteges öltözködésre is figyeljünk oda. Az erdőben hűvösebb van, ott biztosan elkél a vastagabb pulóver, vékony kabát vagy mellény. Az esőkabát is jól jöhet! Az időjárás ősszel kiszámíthatatlan, és az alul illetve túl öltözöttség is megfázáshoz vezethet.

Fontos, hogy legyen nálunk térkép! Vigyünk hátizsákot, ételt, italt csomagoljunk, mert az nagyon jól tud esni séta közben is, vagy akár ha megpihenünk egy szép tisztáson. A fényképezőgépet se felejtsük otthon. Megörökíthetjük vele a csodaszép természetet, az önfeledt gyerekeket a szabadban, a családi kirándulás fontosabb eseményeit.

 

Tipp: Az erdőben gyűjthetünk a gyerekekkel különböző színű és fajtájú faleveleket, vagy ősszel hulló terméseket. Ez a későbbiekben egy esős napon még jól is jöhet egy kis kézműves foglalkozáshoz. A gombával jobb, ha vigyázunk! Ha nem értünk hozzá veszélyes lehet és még hozzáérni se engedjük a gyerekeket. 

Egy jól sikerült kirándulás feltöltődés az egész család számára. A gyerekeknek főleg nagyszerű élmény, és kellemes kikapcsolódás.