Babával

Túrázni babával: egyszerű titok, ha a legifjabbakkal szeretnénk kirándulni

A legtöbb Kidsoasis családbarát szálláshely gyönyörű természeti környezetben található. Akár a Börzsönyt szeretnétek bebarangolni, akár a Ság hegyet megmászni, akár a Velencei-tó vagy a Balaton környékén kirándulnátok egyet, akár az Alföld és a Tisza tó lélegzetelállító természeti csodáit vennétek szemügyre, találtok gyerekbarát szállodát a közelben. Újszülött, csecsemő vagy totyogó kicsivel azonban e sok-sok természeti kincs bejárása szinte lehetetlen feladat. De csak szinte. A megoldás pedig egyszerű.

Egészség, kirándulás

Amint elvállaljuk (ránk szakad, meglep bennünket) a szülői mesterség azonnal felértékelődik az egészség és az egészségvédelem. Rettegni kezdünk az e-számoktól, a mikrohullámtól a napkitöréstől és a szálló portól. Nos, az egészséges életmód egyik legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb tevékenysége a kirándulás. Az a legjobb, ha már az egészen piciket is hozzászoktatjuk az erdei túrákhoz, szabadtéri programokhoz, akkor később kevesebb harcot kell majd vívnunk egy-egy kinti programért.

Bár szerencsére egyre több az olyan kezdeményezés, amely akadálymentessé teszi a kirándulóhelyeket, azért a természet mégsem az ember birodalma, nekünk illik inkább hozzá alkalmazkodnunk.

 

Dobd a hátadra!

Azokkal a kicsikkel, akik még nem tudnak járni, vagy túl kicsik ahhoz, hogy apró lábaikon felmásszanak egy hegyre, nehéz nagyobb túrát tenni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a szép őszi vagy tavaszi kirándulásokról! A legegyszerűbb ilyenkor őseink módszeréhez nyúlni: kösd a kicsit a hasadra, a hátadra vagy a csípődre és máris elhárítottad az akadályt!

Néhány éve jöttek újra divatba és örvendenek töretlen népszerűségnek a hordozókendők és egyéb gyerekhordozó eszközök. A hordozás sokaknál életforma és a gyermekgondozás egy fontos módszere. Akár közéjük tartozol akár nem, egy kis bátorsággal és néhány alapszabály betartásával kényelmes, biztonságos kuckóban utazhat a kicsid egy-egy hosszabb kirándulás alkalmával.

 

Mire figyelj a babahordozáskor?

A babahordozás ősi módszer és a világ minden táján gyakorlott szokás, hiszen sok kultúrában a kisgyermekes anyáknak ez biztosította, hogy a babájuk mellett is kivehessék a részüket a közösség munkájából. Ha sok-sok millió édesanyahordozta a gyermekét a történelem különböző korszakaiban, neked is menni fog, ha betartasz néhány alapszabályt.

  1. Csak olyan babahordozó eszközt használj, amely széles terpeszt biztosít a babának, a térdei a köldöke vonalában van – szóval felejtsd el a kengurut, amiben lóg a gyereked!

  2. Sok csatos hordozó és az ázsiai kontinensről származó mei-tai eleve rendelkezik a fenti tulajdonsággal, de ha szereted a kihívásokat, kipróbálhatod a hordozókendőt.

  3. Ha ez utóbbi mellett döntesz, felkereshetsz babahordozási tanácsadót, akivel akár egy-két konzultációs alkalmon begyakorolhatod a fogásokat és magabiztos hordozóvá válhatsz.

  4. 8 kg-nál nehezebb gyerekedet inkább a hátadon hordozd.

  5. Ne aggódj, semmi baja nem lesz, ha elalszik a hátadon, vagy a hasadon. Nincs is annál jobb, mint ha érzi a szívdobogásod, vagy a szaporább légzésed egy-egy emelkedőnél! Neki biztonságot ad!

  6. A csatos hordozók és mei-tai-ok rendelkeznek „kapucnival”, hogy ha elalszik a kicsi, ne billegjen a feje és ne gémberedjen el a nyaka.

  7. Akkor hordozol helyesen, ha a kicsi nem dől egyik oldalra sem, a hordozó körbeöleli a kicsi hátát.

  8. Ha nehezen marad meg a hátadon (ami neki és neked is a legegészségesebb), akkor kösd a csípődre hordozókendőben vagy karikás kendőben. Ezt leginkább az örökmozgó, kíváncsi babák és a totyogók kedvelik, mert innen könnyű időnként letenni-fölvenni. Figyelem! A csípőnhordozás hosszú távra nem jó megoldás, mert megterheli a hordozó szülő gerincét!

A legfontosabbat hagytuk a legvégére: akármennyire szeretne nézelődni a kicsi, akármennyire fészkelődik a hasadon vagy a hátadon, SOHA NE FORDÍTSD KIFELÉ! Akár rövidtávon is okozhatsz vele károkat, úgyhogy inkább meg se próbáld.