Ezt látni kell

10 ok, hogy kirándulj kisgyerekkel a Mátrában

Kiránduljunk! De hova? Van pár jó tippünk, hogy legközelebb már gondolkodnod se kelljen. A következő programok bármelyike önmagában is megér egy-egy családi kiruccanást, de kombinálhatod is őket. 

Miért pont a Mátra? A kulcsszavakat máris sorolom: nagyjából egy órára van a fővárostól, gyönyörű a táj, jó a levegő, különleges programok, állatok, kilátók, várak.

Az állatokért rajongóknak: Gyöngyös

 

1. Mátra múzeum 

A múzeum, amit sokan csak úgy emlegetnek: a mamutos múzeum. Ne gondold, hogy kisgyerekeknek nem való még, élvezni fogják, mert ez a múzeum tényleg egy igazi családbarát hely. Díjnyertes kastélyépület, romantikus park, modern Természettudományi Pavilon, vadászattörténeti, helytörténeti, ásvány- és őslénytani állandó kiállítás, valamint a múzeum jelképének számító, hazánk egyetlen teljes egészében előkerült mamut csontváza várja a látogatókat. Az egykori Orczy-kastély melletti modern épület az ország második legnagyobb természettudományi gyűjteményével rendelkezik. Az interaktív kiállítás, a látványos rovar-és lepkegyűjtemény és a számos kitömött állat megtekintése után a pálmaházban élő trópusi növényeket és állatokat (hüllőket és ízeltlábúakat terráriumokban, akváriumokban) csodálhatunk meg. A kastélyparkja külön is látogatható kertbelépő ellenében, egy kis tavat és egy játszóteret is találunk itt. 

 

Plusz ötlet: Mátra Ásványmúzeum 

Ha érdeklődnek az ásványok iránt a kicsik, Mátraszentimrén megtekintheti a család a Mátra Ásványház Múzeumát. A vitrinekben őslénymaradványok vagy például egy hatalmas mamutfog is helyet kapott, az egyik teremben pedig kihelyezett mikroszkópok segítségével tanulmányozhatjuk az apró kincseket. Egy ásványcsiszoló műhely is működik itt, ahol még az aranymosást is kipróbálhatják a gyerekek, illetve az UV kamrában „világító” ásványokat fedezhetnek fel közelebbről.

 

Extra tipp:

Tudod mi az a Geocaching? Kincseket lehet keresni a Mátrában is! A legkönnyebben megtalálható ládát a mátraszentimrei Ásványmúzeum kertjében rejtették el. Vigyetek pár apróságot, így gondoskodva az utántöltésről! Jó kincsvadászatot!


2. Gyöngyösi állatkert

A fővárosi vagy a nyíregyházi állatkert hatalmas, egy kisgyerek számára túl hosszú és fárasztó program lehet. A Gyöngyösi állatkertben viszont ugyanúgy megtalálják a kedvenceket a kicsik, végig tudnak sétálni a nem túl nagy, magánkézben lévő területen és akár mind a 92 fajjal megismerkedhetnek. Nyuszikat simogatni, alpakát etetni is lehet, kanadai hiúzt pedig csak itt lehet látni az országban. Játszópark és körhinta és ugrálóvár (utóbbi kettő térítés ellenében) is rendelkezésünkre áll.

 

A különleges járművek kedvelőinek: Mátrafüred

 

3.Kisvasút

A nagyjából 20 perces utazás különleges élmény. Gyöngyös és Mátrafüred között minden nap közlekedhetünk (kb.2 óránként) kisvasúttal. Ritkaságnak számít, hogy ezen a vonalon első osztályú, párnás kocsiban is utazhatunk. 

 

4.Segway 

Mátrafüreden, a Mátra egyik szépen kialakított turisztikai központját találjuk. Virágos park, szuper játszótér és több vendéglátóhely is található itt, ha lángosra, hamburgerre, vagy egyéb  harapnivalóra, frissítőre vágynánk. Itt lehet jelentkezni a teregsegway-túrára, vagy a High Tech Sportok Bázisának más extrém programjára. Igazi családbarát program, hiszen a legkisebbeknek a szülők igényelhetnek saját segwayükhöz rögzíthető szekérkét. 8 éves kortól pedig már önállóan lehet menni. Nem kell megijedni, nehéz felborulni, könnyen megtanulhatóak a praktikák a 30 perces gyakorlási idő alatt, amit minden túra előtt biztosítanak. Szakképzett oktatókkal zajlanak a túrák, melyeket különböző hosszúságúra, nehézségűre terveztek. Garantált és kihagyhatatlan élmény, legalább egyszer az életben egy segwayezés az erdei ösvényeken, a Bene-patak csordogálása mellett, a páratlan szépségű Mátrában.

 

Plusz ötlet: Jármű és múzeum egyben: Kocsimúzeum Parádon

A Cifra Istálló ma a lovak mellett a magyar kocsikészítés történetét bemutató kiállításnak, a  Kocsimúzeumnak ad helyet. A kerék feltalálásáról tanulhatunk és a díszes főúri hintók és kocsik mellett hajtószánt, városi szánt, vadász kocsit, konflist és fiákert is megtekinthetünk.

 

Bakancslistát íróknak

5. Kékes

Az ország legmagasabb pontjára eljutni biztosan mindenki listáján szerepel.  Ha a Mátrában járunk, nem szabad kihagyni ezt a programot sem. A felújított kékestetői tévétorony-kilátó mellett egy új, modern játszótér várja a látogatókat. 

 

6. Galyatető

A díjnyertes Galya-kilátót (korábbi nevén Péter hegyese-kilátó) érdemes megtekinteni, A turistacentrum kőépülete mellett egy kényelmes sétával megközelíthető. A biztonságos acélhálóval ellátott kilátó lépcsőit megmászni a kicsiknek is nagy élmény.  A 30 méteres magasságból pedig lélegzetelállító 360 fokos kilátásban gyönyörködhet a család. A színes kerek ablakokon bekukucskálhatunk az épület belsejében kialakított bivakszállásokba. 

Extra tipp: Mini-vadaspark

A galyatetői szállodába bátran menjetek be, az épületen keresztül lehet eljutni a parkba az állatokhoz és meg is lehet etetni a muflonokat, dámszarvasokat.

 

Plusz ötlet: Vörös-kő kilátó

Mátraszentlászlón van egy kis játszótér, ennek közelében a sárga jelzést követve találjuk meg a Vörös-kő kilátót. A hegy és a kilátó a nevét az itt található vöröses színű kövekről kapta. A kilátóhoz egy kellemes, rövid túra vezet, a csigalépcsőn feljutva pedig páratlan körpanoráma tárul elénk. A Mátra csúcsait, Galyatetőt és a Mátra bérceit, tiszta időben pedig még akár a Magas-Tátrát is megcsodálhatjuk. 

 

Egész napos program kalandozóknak

 

7. Sástó

Magyarország legmagasabban fekvő taván csónakázni és vízibiciklizni is lehet. A tó körül babakocsival is sétálhatunk, játszóteret is találunk. Megnézhetjük a kacsákat, végighaladhatunk a fahidakon és a Béka-tanösvényen, ahol a környék növény és állatvilágával ismerkedhetünk. A réten piknikezni is lehet vagy kedvükre szaladgálhatnak a gyerekek. A sárga színű, 53 méter magas kilátóba érdemes felmenni. Gyönyörű a panoráma az eredetileg fúrótoronynak készült szerkezetből, feljutás közben pedig faragott madarakat láthatunk. Egész napos programmá bővíthetjük a kirándulásunkat, ha a tó és a kilátó felfedezése után az Oxigén Kalandparkba is ellátogatunk. Erdei környezetben próbálhatjuk ki többek között a bobozást, a canopyt, a függőhidat, vagy a vízi akadálypályát. Kalózhajó, gyermek kalandpark, légvár, kisvonatozás vár a legkisebbekre. Kicsik és nagyok is biztosan megtalálják itt a kedvükre való szórakozást. Hamarosan libegővel is el lehet majd jutni a tó melletti kemping területéről a kalandparkba!


Várimádóknak

8. Siroki Vár

A Mátra legnagyobb, legjelentősebb várromját egy meredek vulkáni csúcson látogathatjuk meg. Festői a környezet és igazán vadregényes a vár. Csodálatos kilátást nyújtanak a masszív várfalak a falura, a környező hegyekre és a bizarr sziklákra, köztük az érdekes, legendákkal teli Barát és Apáca nevű sziklaalakzatra. A siroki vár különlegessége mindezek mellett, hogy a hegy gyomrában, egy igazi alagútrendszerben is lehet kalandozni.

 

9. Kisnánai Vár

Mátraalján találjuk ezt a kis várat, ami szokatlan módon nem a hegytetőre, hanem a település belsejébe épült. Különlegessége, hogy kronoszkópokba, azaz különleges távcsőszerű készülékekbe  kukucskálhatunk, melyeken keresztül megelevenedik előttünk a középkori vár és lakóinak az élete. A vár történetéről óránként induló 3D-vetítést is láthatunk. 

 

Különleges élményt keresőknek:

10. Markaz -Patkolt tojás kiállítás

Nem mindennapi élmény, hiszen maga a készítő, László Gyula mutatja meg a különleges, egyedi patkolt tojásokat egy állandó kiállítás keretében. A tojásmúzeum legfőbb látványossága a templomtojás, mely strucctojásból, japán tyúktojásból és lúdtojás készült és a belseje is teljesen berendezett akár egy valódi templom. A tojáspatkoló viszont arra a tojásra a legbüszkébb, amelyiken nem kevesebb, mint 148 darab patkó található. A kiállítás ingyenesen látogatható, előzetes bejelentkezéssel. 

 

A Mátrában ilyen szuper és még számos nagyszerű program közül választhattok. 

Legalább egyszer el kell menni túrázni is, meg fogsz lepődni, milyen jól bírják a kisebbek is a gyaloglást és akár az emelkedőket is. Ha szükség van rá, túrabotot bárhol találtok! A kisvonatozás jó csalogató szó lehet, összeköthetitek a túrázást ezzel a családi programmal, szeretni fogjátok mindannyian. Az erdőben egész más élmény lesz a játszóterezés, a patak melletti időtöltést, a kilátómászást vagy a várakban barangolást pedig biztosan sokáig fogják emlegetni.

MÉg több családi kirándulási tippet találsz itt!