Ezt látni kell

3 program, amit ne hagyjatok ki, ha Mórahalmon jártok!

A fővárosból kevesebb mint 2 óra alatt eljuthatunk Mórahalomra, ahol egy tartalmas családi napot tölthetünk. A Szeged közelében található város elsősorban a fürdőjéről nevezetes, de más szuper programokat is tartogat. Mórahalom nagyszerű kikapcsolódást nyújt az egész család számára. Válasszátok a síkság különleges, mesés világát egy hétvégi úticélnak! 

Tanulás és szórakozás

 

Mórahalom Ezer Év Parkja-szabadtéri makett park.

A történelmi Magyarország építészeti remekeit, kulturális örökségeinket tekinthetjük meg, 1:25-ös méretarányú műemlék-, templom-, kastély- és vármakettek között sétálhatunk.

„Kicsiben a legnagyobb”

Szépen kialakított, zöld környezetben, egy kéthektáros területen helyezték el a közel 50 makettet. Az épületek valódi földrajzi elhelyezkedését is figyelembe véve alakult a park, ahol a Balaton, a Fertő-tó, a Duna és a Tisza folyók kicsinyített mása is helyet kapott.

A régmúlt történelmét ismerhetitek meg, közben pedig játszhattok is: Bejárhatjátok a parkot és felfedezhetitek a maketteket önállóan vagy kérhettek szakvezetést, de választhattok játékos idegenvezetést tablet eszközökkel vagy témavezető füzetekkel- 8 különböző témában-, hozzájuk tartozó kvízekkel. Korhű ruhákba is bújhattok, hogy igazi lovagokként, vitézekként, hercegnőkként sétálhassatok a történelmet megelevenítve.

A fogadóépületben lévő beltéri kiállítótermet se hagyjátok ki, ahol igazi kurióziumok, mint a gyulai vár egy eredeti, középkori téglája, II. Rákóczi Ferenc korabeli szablyája vagy Damjanich tábornok halála előtt írt levele és Hungarikumok, például egy 1901-ben palackozott tokaji aszú találhatóak.

Szuper élmény, jó móka, klassz felfedezések várnak rátok!

 

Természetközeliség és nyugalom

 

Nagyszéksós-tó egyedülálló látványosság, mesés kirándulóhelyszín Mórahalom körzetében.

Az itt található bivalyrezervátum, a kilátó tornyok és a Bölömbika tanösvény egész évben ingyenesen látogatható.

A dél-alföldi régió első bivalyrezervátuma úgy alakult ki, hogy a tó fokozatos kiszáradása és a nád túlszaporodása miatt telepítettek ide bivalyokat. Mára a 45 állat helyett egy 150 egyedből álló csorda látható, és a nádtól sikeresen megtisztított Nagyszéksós-tó megfelelő élőhelyet biztosít számos védett és veszélyeztetett növény és madár számára is.

A tájvédelmi terület szívében, egy sétálóhídon keresztül juthatunk a kilátóig, ahonnan megfigyelhetjük a magyar Alföld különleges, fenséges állatait, a dagonyázó, legelő, vagy épp hűsölő bivalyokat és az itt fészkelő vagy vonuló madarakat. Élnek itt védett madarak is, mint a bölömbikák, a héják valamint a rezervátum a nádi énekesmadarak paradicsoma. A víz felszínére is benyúló kilátó pazar panorámát, mesébe illő látképet kínál.

A természet lágy ölén igazán kikapcsolódhatunk és ha szerencsések vagyunk, még egy-két bivaly simogatására vagy csónakázásra is lesz lehetőségünk.

 

Plusz tipp: Kiépített kerékpárúton haladva is eljuthatunk a Bivalyrezervátumhoz.

 

 

Csend és idill

 

A Madarász-tó a természetjárók és a horgászók kedvelt helyszíne.

Mórahalom központjától 4 km távolságra tekinthető meg a Madarász-tó bámulatos madárvilága. Megtalálhatóak itt fokozottan védett madarak, mint a törpegém, a vörösgém, a bölömbika, a gyurgyalag, a gulipán, a gólyatöcs, a piroslábú cankó, a fattyúszerkő és gyakori látogatók a vöcsökfélék is.

A jelenleg halastóként hasznosított tó természetvédelmi terület, értékes állat-és növényvilággal rendelkezik. A legértékesebb növénye és egyben a Madarász-tó különlegessége a vízfelszínen fehér virágszőnyeget alkotó, óriási tömegben látható fehér tündérrózsa. A nagy, nyílt vízfelszínű tó a horgászat rajongóit is vonzza, ponty, csuka, amúr vagy süllő kerülhet a horgászbotok végére.

Páratlan élmény a csodálatos a természeti értékeket testközelből látni!

 

Ha csobbanni szeretnénk, arra most kicsit várnunk kell, de érdemes tudni, hogy a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő Magyarország egyik legkiválóbb fürdője. Nem csupán gyógyászati központról van szó, az egész család megtalálhatja itt az igényeinek legmegfelelőbb kikapcsolódási lehetőséget: fedett illetve kültéri medencék, beltéri és szabadtéri óriáscsúszdák, Kneipp-

medence, jégkása kút, szaunavilág és wellness részleg, többszintű kalandmedence, sodrófolyosó, vízesés fal, dögönyözők és játszóház áll a testi-lelki kényeztetésre vágyó vendégek rendelkezésére.

Igazi feltöltődés, pihenés vár az Év fürdőjének is megválasztott családcentrikus mórahalmi fürdőben!

 

Plusz tipp: Hazaindulás előtt kóstoljátok meg a Rózsa rétest, a Mórahalmi Rétesházban (a városközponttól gyalog 10 percre, a fürdőtől 300 méterre) Válasszátok a síkság különleges, mesés világát, Mórahalmot egy hétvégi úticélnak! Jó kirándulást a családn