Ezt látni kell

3 rövid, remek kirándulás a Mátra szépséges tájain

Imádjátok a vadregényes tájakat, ámulatba ejt titeket a sokszínű élővilág? Jó helyen jártok, ha a Mátrát választjátok!

 

Garantált a kikapcsolódás a természetben, a kristálytiszta levegőn és szemet gyönyörködtető a látvány: árvalányhajjal, apró nőszirommal, szellőrózsával, ibolyával borított vidék és a zöld számtalan árnyalata. Szívjátok be jó mélyen a friss illatot és járjatok nyitott szemmel: szaladgáló mókusokat, sőt akár nagyvadakat is láthattok, sütkérező gyíkok rebbenek szét lépésetekkor, különleges lepkefajok kísérnek az úton. Vicces, bájos látvány a fácánt látni elsietni és a legszebb zenétől is felemelőbb a madarak énekét hallgatni.  

Budapesttől nagyjából egy órányira található a következő 3 csodaszép helyszín.

 

1. Apc

Mesés, smaragdzöld csillogó csoda, amit bámulatos sziklák ölelnek: Apci tengerszem

A 21-es út mentén és a közelében számtalan a látnivaló, az egyik legkülönlegesebb a Heves megyében található, Apc község közelében lévő Széles-kő bányató.

Mesterségesen alakították ki, az egykori andezitbánya helyén született a tó: a kőtermelés befejezése után a bányagödör megtelt csapadékkal és egy kristálytiszta vizű, néhol akár 10 méter mélységű tó keletkezett. Az erdővel és 10-15 méter magas, meredek sziklafalakkal körülvett hangulatos bányató kedvelt horgászhely, randi-helyszín, nagyszerű kirándulóhely kisgyerekkel is és baráti társaságok is szoktak itt bográcsozni, sütögetni, sátorozni.

A bányató és a környező erdők természetvédelmi terület.
Felejthetetlen élmény az erdei ösvény után megpillantani a zöldeskék, néhol pedig smaradgzölden csillogó tavat, ha még nem láttatok, itt az ideje felfedezni és megcsodálni az Apci tengerszemet!

Megközelítés: A 21-es útról Apcnál kell lekanyarodni, majd Apcon az "Y"-kereszteződésben letérni balra a főútról Jobbágyi felé. A településről kiérve látni fogunk egy kő talapzaton álló keresztet, itt kell jobbra kell fordulni a földes útra, a tó előtt lesz egy elágazás, ahol megint jobbra kell kell haladni a parkolóhoz. Innen egy pici emelkedőkkel tarkított (száraz időben egyáltalán nem nehéz, saras-esős időben kalandosabb) pár perces túra az erdei ösvényen eljutni a tóhoz.

Rózsaszentmártonról is vezet ide turistaút, ebben az esetben egy picit hosszabb távot kell megtenni, a piros kereszt turistajelzést, majd a piros körjelzést kell követni.

 

2. Abasár

Ahol talán még tündérek is élnek...: Szent Anna-tó a bájos Szent Anna-kápolna mellett

Gyöngyös felett dimbes-dombos a táj: itt található a kopár tetejű Sár-hegy, amely ötven védett növény és közel száz védett állatfaj otthona. A hegyen változatos erdős részek, füves lejtők, cserjések, sziklás és mocsáras területek bukkanak fel és váltják egymást. Tanösvény vezet végig a természetvédelmi területen és információs táblákkal szolgál a természetes növény-és állatvilágról, valamint a régi szőlőkultúrák ma is látható nyomairól.

Egy nagy tisztáson, egy kis füves dombon magasodik a festői Szent Anna-kápolna. Az 1700-as években a pápa hivatalos búcsújáró hellyé nyilvánította az abasári hívek által épített kis templomot. A kápolna fedett teraszáról csodálatos a kilátás Abasárra és a mögötte elterülő Alföldre.

A kápolna mögötti részen a sűrű nádas között az elmocsarasodó Szent Anna-tó víztükre csillan meg. A tó természetes eredetű. A lefolyó víz, a csapadék által táplált tavacska mindenféle vízinövénnyel benőtt, kezdi meghódítani a növényzet, madaraknak, rovaroknak és békáknak ad menedéket.

Élvezzétek a megnyugtató, háborítatlan természetet a Szent Anna-tó környékén!

 

Megközelítés

Mátrafüredről a Harkály Ház látogató- és oktatóközpont udvaráról induló 7,5 km hosszú Mandula tanösvényt végigjárva, megismerhetjük Sár-hegy gazdag élővilágát.

A Rákóczi turistaút ( 42 km túra Gyöngyös és Parádsasvár között) egy részét bejárva, a sárga jelzéseket követve is meghódítható Sár-hegy, Abasár után a Szent Anna-kápolnát érintve lehet a végpont Mátrafüred.

 

3. Pálosvörösmart

Erre csak a madár jár - és a játszani vagy elmélkedni vágyó turista: Pálos fogadó, Pálos tanösvény, mezítlábas ösvény és meditációs sétány

A mátrafüredi 24-es útról lehet letérni a csendes, kis hegyi falu felé, Pálosvörösmartra. A jó levegő és a csodás környezet miatt érdemes ellátogatni ide, a természet szépsége és eredetisége, az élőlények sokfélesége remek túraélményt garantál mindenkinek.

A Pálos Rend az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, amelyet Boldog Özséb alapított. Életéről, és a Rend történetéről ismertető táblák igazítanak el a Mária parkban, amely a település ékessége.

A faluból két jelzett túraútvonal indul, a falu szélén található Mária-parktól:

A Holló-kő tanösvény (piros háromszög, 1,5 km) és a Mátrafüredi túra (piros négyzet, 4,1 km)

A falu egyik legszebb helye, a Holló-kő, melynek tetejéhez kissé emelkedő út vezet. A kirándulás során változatos növényvilágban gyönyörködhetünk, tölgyesek, fenyők, csipkebogyó, kökény és finom szálú árvalányhaj mellett haladhatunk. Meleg időben színes rovarok, repkedő pillangók, napozó gyíkok hadával találkozhatunk, ha szerencsések vagyunk, akár nyulat, őzet, szarvast is láthatunk. A tetőn káprázatos panoráma tárul a szemünk elé: a Sár-hegyet, Gyöngyöst, a mátrai falvakat, a Kékes TV tornyát, a Markazi-tavat és az Alföld egy részét is láthatjuk.

A Mátrafüredi túra pedig azért különleges, mert ezen az útvonalon sokkal kevesebb túrázó jár, mint a Mátra többi ösvényén. Élvezhetjük az erdő csendjét, a kisebb-nagyobb lakóinak neszezését. Felfedezhetjük a nagyvadakat és a kedves, szépséges madarainkat: rigót, fácánt, harkályt, cinkét, erdei pintyet.

A település legújabb látnivalója a Pálos fogadó (a pálosok életét és történetét bemutató állandó kiállítással), ahol játszóteret is kialakítottak és a patakparttal párhuzamosan kerékpárút készült illetve egy új tanösvény.

A Pálos tanösvény mezítlábas parkját ingyenesen lehet kipróbálni. Újdonság továbbá a Meditációs sétaút, melyen egészen a Holló-kőig el lehet jutni, séta közben Szent Ágoston reguláit olvashatjuk és elmélyülhetünk a jelentésükben.

 

 

Kellemes kirándulást a családnak, jó felföltődést a Mátra szépséges tájain!