Ezt látni kell

3 vár akár 1 nap alatt – Élménydús időutazás Heves megyében

A várimádók figyelmébe ajánljuk Heves megyét, ahol a híres Egri vár mellett  több várrom, köztük a kalandos Siroki vár és a vadregényes Kisnánai vár is felfedezhető. Induljon együtt a család a Mátra felé és elevenítsük meg a történelmet, csöppenjük vissza a középkorba! A kisgyerekek is imádni fogják a vár alatti alagútrendszereket, a különleges távcsöveket és az alvó sárkány kútját meg a páratlan kilátást a várfalakról.

Az első állomás lehet a bájos mátrai falu, amelynek legfontosabb nevezetessége a vára.

 

Kisnána

 

A kicsi, de annál érdekesebb vár nem egy hegy tetején, hanem a falu központjában található. Kisnána az ország egyik legelőkelőbb származású nemzetségének, az Abáknak a birtoka volt, majd a XIII. századtól a család kihalásáig az Aba-nemzetséghez tartozó Kompoltiak birtokolták.

2010-ben felújították a várat és egy új felvonóhidat is építettek. A zegzugos, izgalmas vár legjellegzetesebb része a gótikus templomtorony. Az Öreg-torony első emeletére egy az épületen kívül futó falépcsőn lehet feljutni, majd a toronyban további csigalépcsők vezetnek fel a kilátóteraszra, ahonnan élvezhetjük a csodás panorámát a Mátrára és a falura. A kőtárban egy érdekes opálgyűjteményt is megtekinthetünk. Itt őrzik Magyarország legnagyobb, négymázsás opálját, melyet Kisnána határában találtak és 15 millió évesre becsülik.

A vár érdekessége és a gyerekek kedvence az 5 távcső, azaz kronoszkóp, amelyek a vár és az udvar különböző pontjain találhatóak és segítségükkel betekintést nyerhetünk a múltba. Az ingyenesen használható készülékeket körbe lehet forgatni és így egy 180 fokos panorámaképet láthatunk arról milyen volt a középkori vár és a falai között zajló élet.

Különös legenda fűződik a vár udvarán található Alvó Sárkány kúthoz. Élt régen a Mátra erdeiben egy sárkány, aki mindenkit szeretett, szerencsét hozott az embereknek, akik látták. A jószívű sárkány leereszkedett a vár kútjába, hogy a templomban eltemetett utolsó Kompolti mellett lehessen, majd ezeréves álomba merült. A legenda úgy tartja, hogy majd ha letelik az ezer év, a sárkány felébred, a várfalak újra felépülnek és a Kompoltiak visszatérnek. Addig aki arra jár, pénzérmét dobhat a kútba és ha az érme koppan, akkor a sárkány pikkelyére esett, ha csend hallatszik, akkor az érme az ásító sárkány szájába hullott, ez pedig szerencsét hoz.

 

A várban 3D-s filmet vetítenek, érdekességeket tudhatunk meg a vár történetéről.

 

További látnivaló a vár közelében lévő szlovák tájház, a tarnócai kőbánya és ásványgyűjtő hely, valamint a felújított egykori kovácsműhely.

 

Plusz tipp:

Érdemes megnézni a közelben található Markaz települést, mely a szépséges taváról nevezetes. Gyöngyösön pedig felülhetünk a kisvasútra vagy ellátogathatunk a Mátra Múzeumba.

 

 

A következő állomás lehet a lenyűgöző és barátságos város, ahol mindenképpen ajánlatos felkeresni a kicsik és nagyok kedvencét, a Palacsintavárat, majd egy sétát tenni a hangulatos főtéren. Aztán irány a vár!

 

Eger

 

Gárdonyi Géza híres regényének, az Egri csillagoknak köszönhetően mindenki ismeri és mindenkinek látnia is kell az Egri várat, hazánk egyik legszebb és legnagyobb jelentőséggel bíró várát.

Történelmi és kulturális szempontból is meghatározó a vár és egy élmény a falai között sétálni. A rengeteg látnivaló közül talán a legérdekesebb a Kazamata, vagyis a földalatti titkos alagútrendszer, mely az 1552-es ostrom idején kulcsszerepet játszott a törökök felett aratott magyar győzelemben. A várpalota földszintjén megtekinthetjük a Hősök termét, és Dobó István várkapitány sírját. Érdemes tudni, hogy a sír egyébként üres, mivel Dobó Istvánt a mai Szlovákia területén, Dobóruszkán, a család birtokán temették el.

Nem csak a gyerekek számára hatalmas élmény a Fegyvermustra – Interaktív kiállítás a Péterváry-gyűjteményből és a börtönkiállítás, valamint a tárlat, ami Heves megye területéről előkerült régészeti leleteit mutatja be az őskőkortól a honfoglaláskoráig.

A vár és a benne helyet foglaló tárlatok, kiállítások megtekintésével felidézhetjük őseink dicső harcát és átélhetjük, hogy milyen körülmények között védték a végvárat az egri vitézek és bátor egri asszonyok.

 

Ha maradt még időnk és erőnk, a délután folyamán látogassunk még el az Egertől 20 km-re található, a Mátra északkeleti határán, a Tarna-patak és Tarna folyó összefolyásánál található völgyben fekvő településre.

 

Sirok

 

A településen szép kőből készült lakóházakat illetve egy műemléki védettségű tájházat láthatunk, melyek a Palócföld építészeti és népművészeti hagyományait mutatják be.

 

A vadregényes Siroki vár festői környezetben, egy meredek vulkáni csúcson magasodik. Egy ösvény vezet fel a várhoz, a kellemes túra után a látvány kárpótol minket. Fantasztikus kilátás nyílik a várfalakról a környező hegyekre.

 

A néhány éve felújított vár a Mátra legnagyobb, legjelentősebb várromja.

A várak szerelmeseinek mindenképp ajánljuk, hiszen ez hazánk egyetlen barlangvára. A 13. századi várépítők a hegy belsejét is felhasználták, alagútrendszereket véstek a hegy gyomrába és ezeken ma végig is sétálhatunk.

 

A kaput átlépve az alsóvárba jutunk, a korábban magtárként illetve esővízgyűjtőként funkcionált üregeket, a szűk és meredek kazamata rendszert járhatjuk be. Izgalmas a bolyongás az alagútban, mely középen három irányba vezet, az egyik a felsővárba visz. Az alsóvár udvarában további különleges élményben lehet részünk, egy kis időutazásban részesülünk, hiszen a fából készült kiállítóépületben törökös dallamokra öltözhetünk be deli török vitéznek, díszes kaftánt és turbánt is felpróbálhatunk. A kiállításon török fegyvereket, ágyúkat, használati tárgyakat láthatunk. Óriás kirakóval játszhatnak a gyerekek és ismeretterjesztő filmvetítés elé is leülhetünk.

A felsővár északi oldalán leereszkedhetünk egy kazamatába. Nem mindennapi kalandban lesz részünk, érdemes zseblámpával indulni a vár sötét, szűkös helyeinek meghódítására.

 

Járjuk körbe a várat és gyönyörködjük a tájban, figyeljük meg a közelben lévő két érdekes, legendákkal teli sziklaalakzatot, a Barát és Apáca nevű természet formálta sziklatornyokat valamint a Török asztal elnevezésű lapos kősziklát. Egy sétány és táblákkal jelzett útvonal is vezet a különleges sziklaformációkhoz. Gyönyörű a panoráma innen a Bükk irányába.

 

Túra helyett kisgyerekkel választhatjuk a tájházat, sőt érdemes a családosoknak kombinált belépőt vásárolni, hiszen a gyerekeket a tájházban játszóház is várja.

 

 

Élményekkel teli, tartalmas, felejthetetlen napja lesz a családnak, és nehéz lesz kedvenc várat választani egy ilyen program után! Jó kirándulást!