Ezt látni kell

4+1 látnivaló, amiért érdemes Noszvajra kirándulni gyerekkel

Csend, nyugalom, dimbes-dombos táj, jó levegő és kedves emberek. Ez is lehetne Noszvaj és akkor is remek program lenne gyerekkel, de ezen túl van itt még számtalan érdekes látnivaló.  Itt van idő és hely lelassulni a családdal és valóban minőségi időt tölteni a gyerekekkel. Ha egyébként is itt tölt a család néhány napot valamelyik szállodában, akkor semmiképp se hagyjátok ki a sétát a faluban. De ha csak a környéken jártok, akkor is számtalan dolgot fedezhettek fel a faluban néhány óra alatt.

A falu közepén, a Magtár környékén parkolva, sétatávolságra találhattok szinte mindent. 

Magtár

A falu közepén található épületben ma étterem, borozó és szálláshely is található. És néhány éve egy kisebb kiállítás, üvegmúzeum is működik az épületben.

 

Barlanglakások

A falu szélén, a temető mellett tufába vájt barlanglakásokat találunk. A Magtár felől sétálva a Honvéd utcát keressétek! Ma már többnyire lakatlanok, de látogathatók és egy alkotótelep is működik a lakásokban. Amikor mi ott jártunk, akkor éppen filmet forgattak és pillanatok alatt az ember egy észak-afrikai faluban találta magát.

Korábban elszegényedett családok alakították ki ezeket a kisebb-nagyobb lakásokat, amelyek egy szobából és egy konyhából álltak. A vizet a közelben található kútról hozták, később az áramot is bevezették. Aztán a ’60-s évek vége felé az állam felszámolta a telepet. Majd sokáig üresen álltak a lakások és az utóbbi évtizedekben művészek fedezték fel maguknak. Némi átalakítást is végeztek a lakásokban, új falat húztak, összenyitottak tereket és időnként táborokat szerveznek ide.

A lakások feletti részről pedig, a dombtetőről remek kilátás nyílik a környékre. 

 

De La Motte kastély

A Magtártól indulva a Dobó István utcáig, kb. 10-15 perc alatt megközelíthető kisebb gyerekekkel is, kell csak sétálnunk, hogy a falu egyik ékszerdobozát megcsodálhassuk.

A kastély mellett található panzió recepcióján tudunk jegyet váltani az épületbe és innen is tudunk bejutni a kastélyba. Igazán gyerekbarát program, mert az épület nem nagy, könnyen és kb. 20 perc alatt bejárható. Ahhoz képest, hogy volt itt korábban csirkekeltető és lóistálló is, az épület egészen jó állapotban van. A falakon gyönyörű freskókat találhatunk, és könnyen el tudjunk képzelni, milyen is lehetett itt az élet 100-200 évvel ezelőtt.

A kert már nincs ennyire jó állapotban, de érdemes egy sétát tenni benne. Rengeteg toboz, bogár, gyík fedezhető fel az aprócska parkban.

 

Gazdaház

A Magtártól kb. 10 perc sétára, a Deák Ferenc utca 40 alatt található a noszvaji gazdaház. A helyi paraszti építészettel és életmóddal ismerkedhetünk meg a falu gazdaházában. Az épületet az 1800-s évek legvégén emelték. A berendezés pedig a következő néhány évtized lakásviszonyairól árulkodik. Télen nincs nyitva az épület, de ilyenkor is érdemes arra felé kerülni és a kerítésen keresztül bekukucskálni a kertbe. A falu honlapján található telefonszámon lehet érdeklődni a tavasztól őszig tartó nyitvatartási időkről.

 

Síkfőkút

Noszvajtól északra, a falu szélén található Síkfőkút. Gyalogosan kb. 40 perc a Magtártól, így ez már lehet, hogy inkább autós, kerékpáros program a családnak, mint gyalogos. Főleg, ha kisgyerekekkel vagyunk. A Kánya-patak völgyében a természet által és mesterségesen kialakított tavakat, forrást, gyönyörűen zöldellő erdőt találunk. A felső tavon nyáron csónakázni lehet, az alsó tavat inkább horgászásra használják. Sokan piknikezni járnak ide a környékről. A Szent Imre forrástól többféle hosszúságú túrát is tehetünk (leghosszabb 7 km, de van babakocsis útvonal is). Mi jó időben jártunk errefelé, de állítólag minden évszakban érdemes a tavakhoz látogatni. 

 

Kedved támadt utazni? Még több családos úti tippet itt találsz!