Ezt látni kell

4 érv, hogy csobbanjatok Hajdúszoboszlón télen is

A legutóbbi kiruccanásunkat kettesben szerveztünk Hajdúszoboszlóra egy hétvége erejéig, s azt kell, hogy mondjam, kiváló úticél a város egy kis lazításra akár gyerekkel, akár gyerek nélkül, és nem kizárólag a főszezon idején. 

Íme néhány érv arra, hogy ti is ellátogassatok a Hajdúság szívébe, akár rövidebb, akár hosszabb felüdülést terveztek:

 

1. Hajdúszoboszlón található Európa legnagyobb fürdőkomplexuma.

Ennek részeként található itt gyógyfürdő, fedett élményfürdő (Aqua Palace), strand, aquapark és fedett uszoda. A szabadtéren található területek ugyan csak szeptember 30-ig látogathatóak, a hűvösebb időszakban is érdemes itt fürdőznünk, hiszen az Aqua Palace és a gyógyfürdő egész évben várja a látogatókat. A csodás kültéri strandot már korábbról ismertük a maga pálmafás, napernyős, mesterséges tengerpartjával és megmászható hajójával. Az időjárás viszont nem kedvezett már igazán ennek az élménynek, és az Aqua Palace egyébként is ismeretlen volt eddig számunkra, ezért rá esett a választásunk!

Egyedi hangulatát az adja, hogy a vízipalota földszintjén 8 különböző világ tárul elénk, ugyanis minden medence különféle helyszínt idéz. Csobbanhatunk barlangfürdőben, és van mozifürdő is, ahol épp természetfilmet vetítettek a medence különböző pontjain, amikor mi áztattuk felüdülni vágyó tagjainkat. A tengeri fürdőben medúzák, halak korallok között lubickolhatunk, a Római fürdőben pedig igazi időutazást tehetünk az ókori Római Birodalom világába. Az Aqua Palace-ban számos élményelemet találunk, tehát nem csupán a látvány lenyűgöző: pezsgőágy, vízsugarak, buzgárok, sodrófolyosó és sorolhatnám. Próbáljátok ki! Ha gyermekestől utaztok, akkor az emeleten található baba- és gyermekwellness el fogja varázsolni a kicsiket, egy jól felszerelt játszóház is várja a csemetéket a vízi élményelemek mellett.

 

2. Az év során számos fesztivál, programsorozat közül válogathattok!

Az idén még ellátogathattok

  • a Szoboszlói Szüreti Mulatságra október 18-a és 20-a között,

  • a Márton Napi Libalakomára november 15-e és 17-e között, vagy akár

  • az óévet is búcsúztathatjátok itt a szilveszteri csergetés keretében a város főterén koncertekkel, tűzijátékkal. 

A felsoroltakon kívül számos más gasztronómiai fesztivált rendeznek meg minden évben, ilyen például májusban a Hajdúsági Ízek Fesztiválja, júniusban a Grillétel- és Sörfesztivál, szeptemberben pedig a Hajdúszoboszlói Bioétel- és Borfesztivál. A rendezvények általában három napig tartanak, koncertekkel, kézműves vásárral, szórakoztató előadásokkal; tehát biztosan nem fogtok unatkozni, és az ízlelőbimbóitok sem bánják meg!

 

3. A Bocskai Múzeum kiállításainak felfedezésével színesíthetitek az itt töltött napokat

Két épületben járható be a különféle gyűjteményeket felölelő múzeum. Számunkra tényleg kellemes csalódás volt, azt kell, hogy mondjam, a gyerkőcök sem fognak unatkozni, ha beiktatja a család ezt a programot is a feltöltődésbe. A „Hagyományok Hajdúszoboszlón” címet viselő néprajzi kiállítás több részlegen keresztül mutatja be a város hagyományait. Megismerhetjük a 20. század eleji parasztpolgárság életmódját, viseletét élethű bábukon, illetve korhűen berendezett helyiségeken - szobán, konyhán, kamrán - keresztül. Az egyik épület udvarán szabadtéri fejfakiállítás van, illetve Galánfi András fafaragó művész mestermunkái, rönkbútorai tekinthetőek meg. 

A gyerekek és felnőttek számára egyaránt érdekes interaktív elemekkel fokozzák a figyelmet, például satírozó pultban készíthetnek maguknak „másolatot” a gyerkőcök a Bocskai-tallérról. Feleletválasztós játékot is kipróbálhatunk, ha az érintőképernyőn a pásztorélettel kapcsolatos kérdésekre adott helyes válaszra bökünk, a nyájat a jó úton terelhetjük tovább. Nyugodtan lehet fotózkodni a felpróbálható öltözékekben, például hajdúk viseletében, sőt akár puskával a kézben is!

A hab a tortán a Retro kiállítás, ahol megismerhetjük vagy éppen visszaemlékezhetünk a rendszerváltás előtti két évtizedre. a 70-es és 80-as évek játékaitól kezdve a söröscímke-gyűjteményen át a kitüntetésekig és az úttörők ruházatáig minden megtalálható, ami a korszak jellegzetessége.

 

4. Felfedezhetitek a Fordított házat!

Egy egészen új látványosságról van szó, hiszen idén májusa óta látogatható a feje tetejére állított ház a városban. Az országban ez a második ilyen építmény, Siófokon 2 éve nyíltak meg a fordított ház kapui. Tényleg olyan, ahogyan elképzeljük: a ház teteje tulajdonképpen az alja, bent a plafonon sétálunk, ugyanis a fejünk felett az ágy, és a konyhaasztal a székekkel. Hókuszpók figurája is fejjel lefelé üdvözöl minket egy széken ülve – azaz fentről csüngve. Különleges élmény, de azért óvatosan, nehogy elveszítsük az egyensúlyérzékünket; belépés előtt érdemes elolvasni a kifüggesztett táblácskát, mert nem mindenkinek ajánlott a belépés!