Ezt látni kell

4 tipp, hol búcsúztassuk el a telet a családdal

A farsang időszaka vízkereszttől a nagyböjt kezdetéig tart. A farsang utolsó napja évről évre változik, hiszen attól függ, hogy mikorra esik húsvét. Tulajdonképpen a húsvét előtti hetedik vasárnap utáni kedd (idén február 25-e).

Számos mulatság, karnevál, nevezetes esemény, vagy éppen télbúcsúztató van ebben az időszakban. Én magam már nagyon szívesen elbúcsúztatnám a telet, és gondolom, nem vagyok ezzel egyedül. Ha az utóbbi hónapokban kimozdulás, utazgatás terén ti is mintha picit téli álmot aludtatok volna, akkor itt a remek alkalom arra, hogy egy kicsit kiruccanjon a család!

Néhány tippet gyűjtöttem össze nektek, hová is érdemes ellátogatni az elkövetkezendő hetekben.

1. Farsangi forgatag – Hévíz (február 15.)

A délelőttöt kézműveskedéssel, álarckészítéssel tölthetjük el, majd játékos vetélkedőkben van lehetőség részt venni. Családi programok, fánkvásár, állatsimogató és bolondlakodalom szerepel még a repertoárban, majd farsangi felvonulás gólyalábasokkal, és utcabál zárja a napot.

https://www.heviz.hu/hu/programok/fesztival-koncert/farsangi-forgatag-hevizen

 

2. Mohácsi Busójárás (február 20-25.)

Ez a tradíció igazi hungarikum, méltán büszkék lehetünk rá, hogy az UNESCO Magyarországról elsőként a mohácsi busójárást vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Hat napon keresztül élvezhetjük a színes farsangoló forgatagban a zenekarok, néptánccsoportok és gyermekegyüttesek előadásait, és a busócsoportok bemutatóit. A rendezvény leglátványosabb és programokban leginkább bővelkedő napja a Farsangvasárnap, amikor megcsodálhatjuk a busók csónakos átkelését a Dunán, majd a különböző farsangi csoportok bevonulását a város főterére. A hatalmas zajongást és zenebonát a máglyagyújtás zárja a Széchenyi téren, és persze még ekkor sincs vége a napnak: emberek ezrei perdülnek táncra, azaz kólóznak a busókkal.

Mindezt több kísérőprogram színesíti: látványfőzés, kézművesvásár és a mohácsi népi iparművészek látogatható alkotóműhelyei, valamint egyéb kiállítások, látnivalók.

https://www.mohacsibusojaras.hu/

 

3. Országos Farsangi Fánkfesztivál – Nagykanizsán és Zalakaroson (február 20-22.)

Mindenféle fánkokkal találkozhatunk a rendezvényen, legyen szó szalagos, csöröge vagy éppen rózsafánkról. Ráadásul nem csupán gyönyörködhetünk és kóstolhatunk, hanem akár egy Guiness Rekord-kísérlet részesei is lehetünk, ugyanis a tömeges fánkkóstolás rekordjának megdöntése a cél.

A pénteki nap (21-e) helyszíne a Zalakarosi Fürdő, ahol különböző vizes élmények és gyermekprogramok mellett kézműveskedhetünk és természetesen ehetünk sok-sok fánkot. A szombati napon a Kanizsa Plazában folytatódnak a programok jelmezes felvonulással, különböző kulturális és gasztronómiai előadásokkal, és Tolvai Reni énekesnő fellépésével. Kézműves ételek és italok, egészség- és szépségpont és gyermeksziget is várja a kikapcsolódni vágyó családokat.

https://farsangifankfesztival.hu/

 

4. Velencei Karnevál (február 21-22.)

Jó hír, hogy akkor sem maradtok le a velencei karneválról, ha nem tudtok Olaszországba utazni. A Velencei-tó partján is vár minket a farsangi mulatság, ahol a gyerkőcök felvonulhatnak jelmezeikben, és a zsűri ki is választja közülük a díjazottakat. Kézműves foglalkozások keretében megtanulhatunk busó álarcot vagy akár népi hangszereket készíteni, az alkotásban kevésbé lelkesek pedig élvezhetik a néptáncosok, bábosok vagy zenészek műsorát. Szombat délután a nagy jelmezes karneváli felvonulás után hangulatos, nem mindennapi események zárják az estét: fényfestés, kiszebábu égetése és tűzzsonglőrök műsora.

https://www.programturizmus.hu/ajanlat-velencei-karneval-a-velencei-korzon.html