Ezt látni kell

5+1 családi élmény Csongrádon

Egy kis családi kikapcsolódásra mindig szükség van, és akkor is bátran megejthetjük, ha éppen csak 1-2 szabadnap vagy rövid hétvége áll rendelkezésünkre. Nálunk pont így alakult néhány hete az egyik márciusi hétvége, ugyanis éreztük, hogy a zordabb téli hónapok után itt az ideje egy kis feltöltődésnek. Ha egy kis kalandozásra vágyunk, nem feltétlenül kell mindig messzire mennünk, főleg, ha csak 1-2 napunk van a pihenésre. Ilyenkor érdemes lehet egy közelebbi úti célt választani, hiszen több időnk marad lazítani és felfedezni a környéket. Szegediek lévén így esett a választásunk Csongrádra. Íme néhány tipp, mit is érdemes megnézni, Csongrádon családdal.

csongrád gyerekkel

1. Körös-torok

Természetesen nyáron a legjobb ellátogatni a Körös-torokra, ahol a Körös a Tiszába ömlik. Ezekben a forróbb hónapokban szinte tengerparttá változik a hely, a homokos parton ilyenkor akár ezrek strandolnak, napoznak.  A vízszint viszonylag alacsony, és kiváló a terep a fürdőzés mellett a homokvárépítésre is, a kisgyermekes családoknak is érdemes kipróbálni. Az éttermek, bárok és nyaralók sora fölé magasodva várja a kilátásban gyönyörködni kívánókat a 31 méter magas kilátó. A város országszerte népszerű eseménye az augusztus elején megrendezendő, négy napon át tartó Körös-toroki napok, ami egy igazán pörgős nyári zenei fesztivál. Ha kettesben kapcsolódunk ki, és egy kis bulizásra vágyunk, akkor is remek választás; de családilag is érdemes ekkor sátrat vernünk a Körös-toroknál, hiszen a rendezvény ideje alatt számos ingyenes nappali program várja a gyerekeket is.

2. Csongrád családdal: a játszótér

Az Ifjúsági tér nevéhez híven valóban kedvez az ifjúságnak, mi legalábbis nem kevés időt töltöttünk el itt a kislányunkkal. Minden megtalálható itt, ami egy gyermekparadicsomból nem hiányozhat: homokozó, különböző csúszdák, kisvonat, fa mászóház és fészekhinta. Igazi kuriózum volt nekünk a kis domboldal tetejéről induló cső alakú csúszda.

 

3. Csongrádi gyógyfürdő és játszóház

Mivel nem kánikulában látogattunk el a városba, csak a beltéri medencék világát tapasztaltuk meg, de a 3 fedett medence mellett 3 kültéri is várja a szezonban a vendégeket: úszómedence, élménymedence és gyermekpancsoló. Úgy gondolom, hogy itt különösen nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a család kisebb tagjai is jól érezzék magukat, hiszen nem csak játszótere van a fürdőnek, hanem ugrálóvára, sőt, egy gazdagon felszerelt játszóháza is. A játszóházban trambulin, labirintus, csúszda és különféle fejlesztő játékok hada bűvöli el a gyerkőcöket.

 

4. Csongrádi kézművesházak

A Csongrádi Tájházba ellátogatva megismerhetjük a századforduló lakberendezését és az ún. szabadkéményes konyhát. A belvárosban, a Belsővárosnak nevezett részen található a tájház, ahol összesen 37 műemléknek minősített parasztház áll. Vannak közülük lakottak, illetve olyanok is, amelyek egy-egy mesterséget bemutató kézművesházként funkcionálnak. Az Öregvár, Ék és Gyökér utcában találjuk őket; betérhetünk a borházba, a halászházba, és megismerhetjük többek között a fafaragás, a fazekasság és a mézeskalács-készítés művészetét a majd’ 200 éves falak között.

 

4. Népek Háza Babamúzeum

2017 szeptembere óta megtekinthető a Fő utcán a kb. 300 db babából álló magángyűjtemény, ami az adományozó 30 éven át tartó gyűjtésének köszönhető. Négy földrész országainak babáin keresztül csodálhatjuk meg a különböző népviseleteket. A csongrádi könyvtár honlapján található néhány szép fotó a babákról, szerintem ez elegendő is ahhoz, hogy meghozza a kedvünket a nem mindennapi kiállítás meglátogatásához.

 

+1: Bohém Kávéház

A Babamúzeummal szemben lévő Bohém nevű vendéglátóegységnek egyedi atmoszférája van, hiszen kávéház, kocsma, étterem, cukrászda és szórakozóhely is egyben. A régi bútordarabok, az újságpapírokkal, képekkel kidekorált fal, a plafonról csüngő motor és bicikli nem mindennapi hangulatot kölcsönöz a helynek. Bármi „nyűgje” is van a csapatnak, itt minden vágyunk meghallgatásra talál: akár egy nagy családi dőzsölést szeretnénk csapni, ízletes és nagy adag ételeket kapunk, akár csak egy jó desszertre fáj a fogunk, vagy a nap végén elfogyasztanánk egy pohár bort.