Ezt látni kell

5+1 családi program a Mátra kapujában esős idő esetére

Végre szabadságon a család, és útnak indultatok kirándulni. Ha a Mátrát választottátok úti célotoknak, akkor ne aggódjatok, ha az időjárás nem túl kegyes hozzátok. Tartsátok szem előtt, hogy nincs rossz idő, csak rossz öltözet! Semmiképpen ne üljetek a szobában, fel a fejjel, a Mátrában mindig van mit csinálni!
 

5+1 esőprogram családoknak a Mátrában:

 

Irány a mamutos múzeum!

 

A gyöngyösi Mátra Múzeum méltán híres arról, hogy itt található az ország egyetlen teljes mamutcsontváza. A kifejlett állat Mátraderecskén került elő és „Brúnó” sok éve már az állandó kiállítás része, az Orczy-kastélyban fogadja a látogatókat. A családbarát múzeum vadászattörténeti tárgyakkal, helytörténeti kiállítással várja az érdeklődőket, a modern Természettudományi Pavilonban pedig ásvány- és őslénytani állandó kiállítás, valamint hazánk második legnagyobb természettudományi gyűjteménye kapott helyett. Az interaktív kiállítás, a látványos rovar-és lepkegyűjtemény, a Mátra élővilága le fogja kötni a legkisebbeket is. A látogatás végén pedig a pálmaházban élő trópusi növényeket és állatokat láthatunk. Ha az időjárás engedi, nem érdemes kihagyni egy kellemes sétát a csodás kastélyparkban, ahol egy kis tó és egy játszótér is található.

 

Mátrafüred újdonságokkal vár

 

Ha az erdei túrán már túl vagyunk, vagy borús az idő és felmelegednénk, mielőtt a bájos Bene-patak csörgedezésénél játszanánk a gyerekekkel, akkor irány Mátrafüred két új játszótere! A Parkerdőben kialakított az Öreg néne őzikéje című mese alapján megépített játszótéren a kisebb gyermekeket várják a természetes és biztonságos játékelemek. A Benevár elnevezésű játszótér pedig a nagyobb gyerekek számára lesz igazán szuper élmény. Az egyedi tervezésű hatalmas játszóvár mellett átadtak nemrég egy erdei tanösvényt, valamint egy szabadtéri edzésre alkalmas sporteszközökkel felszerelt erdei tornapályát.

 

A Harkály Ház közelebb hozza a sokszínű élővilágot

 

A mátrafüredi Harkály Házban interaktív kiállítás keretében ismerkedhetünk meg közelebbről a Mátrával. A látogatóközpont célja bemutatni a környék élővilágát és elsősorban a gyerekek számára szeretné közelebb vinni a Mátra természeti kincseit. Mindezt pedig élménydúsan: háromdimenziós terepasztalon láthatjuk, hogyan hozták létre a vulkáni folyamatok a hegységet, virtuális repülésen vehetünk részt, beléphetünk az éjszakai erdőbe, ahol a hangjuk alapján megtanulhatjuk beazonosítani az erdei állatokat, megleshetjük a felszín alatti izgalmas életet és még rengeteg érdekességet megtudhatunk a Mátra múltjáról, jellegzetes élőhelyeiről, növény- és állatfajairól. A Harkály Ház kiállítása ezenkívül felhívja a figyelmet a természetvédelemre és ezen belül a madárvédelemre is.

 

Babák minden mennyiségben

 

Mátrafüreden található a Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Babakiállítás, melynek látogatása nagyszerű program esős időben. Kislányoknak és szüleiknek persze nem csak ekkor javasoljuk. A palóc népviseletbe öltöztetett babák között láthatunk menyasszony és vőlegény párost, fiatal menyecskét, a gyermekét bölcsőben ringató anyát, kenyeret dagasztó asszonyt, vagy Máriás-lányokat. A régi paraszti életmódot tükröző viseletek mellett üveges vitrinekben a magyar történelmi öltözetéket bemutató babákat is megtekinthetünk. A népviseleti és történelmi öltözetű babák magassága kb. 70 cm és a testük, illetve a fejük is textilből készült kézimunkával. A babakiállítás folyamatosan megújul, Lovászné Juhász Rita tervezi és készíti a babákat. Egy másik teremben látható a "tisztaszoba", a díszes vetett ággyal, asztallal, lócával, bölcsővel és tulipános ládával, valamint a szövéssel, fonással kapcsolatos tárgyakkal.

 

Ásványkincsek nem csak kincskeresőknek


Gyöngyösoroszi közelében található az Ásványok Háza, amely egyedülálló ásványgyűjteménnyel rendelkezik. Közép-Európa egyik legnagyobb magángyűjteményében a Mátra, Magyarország és a Kárpát-medence legszebb ásványai mellett a világ számos tájáról származó ásványkincseket tekinthetünk meg. Csaknem 4000 ásvány szerepel az állandó kiállításon, és több mint 150 szabadon kiállított ásványt lehet megtapintani, továbbá interaktív játékokkal, tematikus kiállításokkal, több mint 750 darabos mátrai gyűjteménnyel, a gyöngyösoroszi ércbányából származó ásványokkal várják a látogatókat. Az Ásványok Háza egy élményekben gazdag programot nyújt a természettudományok, a bányászat és a természet értékei iránt érdeklődő kicsiknek és nagyoknak számára egyaránt.

 

Bobozni jó!

 

Az ország legmagasabban fekvő bobpályája felhőtlen szórakozást ígér. Sástón bobozni az év minden napján lehetséges (az extrém időjárást kivéve). A család minden tagja élvezni fogja a száguldozást a gyönyörű erdei környezetben. Ha jó idő van, akkor még több mint 30 élményelem vár titeket az Oxygen Adrenalinparkban. És ha nem vagytok annyira bátrak, hogy vállaljátok a sétát a függőhídon, vagy teszteljétek a canopy-t, esetleg felmérjétek az ügyességeteket a mászópályán, akkor válasszátok a Mátra Libegőt. A csodálatos panoráma mellett az élmény része és a libegő különlegessége, hogy áthalad a 24-es főút felett.