Ezt látni kell

5+1 kihagyhatatlan program a Zemplénben

A Zempléni-hegység gyönyörű és vadregényes tája rengeteg látnivalót, élményt, kirándulást kínál. Itt az ideje, hogy szervezzen a család egy hosszú hétvégét a környékre, és minél több meseszép helyszínt felfedezzen.

 

Boldogkő vára

 

Boldogkőváralja közvetlen közelében található, a sziklaszirten álló lenyűgöző szépségű középkori lovagvár.

A vár legrégebbi része a 13. századi öregtorony, a különlegessége pedig a déli torony alatti kijárat, ahonnan a sziklanyelv végén lévő megfigyelőbástyához juthatunk el. Fantasztikus panorámát nyújt, meseszerű a sziklafal, a bástya és a hegyvonulatok látványa.

Közép-Európa legnagyobb, a magyar történelem híres csatáit bemutató ólomkatona kiállítását is megtekinthetjük, valamint a pincében kovácsműhely és várbörtön várja a látogatókat. A várfal alatt egy ösvényen körbejárhatjuk az építményt.

Boldogkő vára újjáépített palotaszárnnyal várja a látogatóit minden nap, és áprilistól október végéig hétvégente interaktív lovagi bemutatókat, jelmezes tárlatvezetéseket is rendeznek.

Érdemes tudni: Középkori étterem működik a vár alatt, bőséges és finom lakomával zárhatjuk a programunkat.

Plusz tipp: A regéci vár és a sárospataki Rákóczi-vár látogatásával is bővíthetjük a kirándulásunkat a Zemplénben.

 

A füzéri vár

 

A Magyarország természeti csodája címet is elnyerte korábban a füzéri várhegy, melynek meredek falú vulkáni kúpján magasodik a rendkívül látványos fehér falú középkori vár. Hazánk egyik legrégebbi vára gyönyörűen felújított, mindenképpen érdemes felkeresni, ha a Zempléni-hegységben kirándulunk. Csodaszép, gótikus stílusú várkápolnával rendelkezik, és az újjáépített Alsó bástya panoráma teraszáról páratlan kilátás nyílik a falura, Zemplén erdeire, és a Sátoros-hegyekig is ellátni innen tiszta időben. A korhűen berendezett termekben rövid animációs filmek bemutatják Füzér várának felépítését, a vár történetét és a várvédők életét.

 

Érdemes tudni: A várparkoló közelében mese-játszótér található, illetve innen egy erdei túraútvonalon lehet eljutni az Alsó Várig, ahol a pénztár is működik. Ezután korláttal ellátott falépcsőkön, valamint sziklalépcsőkön lehet felkapaszkodni a Felső Várba. Kalandos, izgalmas, nagyjából 2 x 15 perc után megérkezünk és a festői panoráma kárpótolja majd a fáradalmainkat.

Plusz tipp: Füzéren a Tájházat és a Múltidéző házat is érdemes felkeresni.

 

Kőkapu Vadászkastély, Áfonyás-tó, erdei kisvasút

 

A Károlyiak egykori erdőbirtoka a Kemence-patak völgyében a Kőkapu vadászkastéllyal és az előtte található Áfonyás-tóval festői látványt nyújt. A kastélyban lakott és a környéken vadászott korábban Horthy Miklós, Bethlen István, majd Rákosi Mátyás is. Ma szállodaként működik a Kőkapu Vadászkastély. Az előtte elterülő csónakázó tó, valamint a tavat tápláló patak környéke nagyszerű kiindulópontja lehet egy családi erdei túrának. A Páfrány-tanösvény is bejárható nagyjából egy óra alatt. Aminek pedig biztosan örülni fognak a gyerekek, az a kisvonatozás!

Tavasztól-őszig a zempléni hegyek között halad a pálházi erdei kisvasút, amely az egyik legrégebben működő kisvasút hazánkban. A Pálháza-Rostalló útvonal különlegessége, hogy Kőkapu előtt egy sziklába vájt alagúton halad át.

Kőkapun éttermet, játszóteret és faragott szobrokat is találunk, megnézhetjük a magyar történelem nagy alakjait ábrázoló szoborcsoportot, a vadászat istennője, Diana szobrát, valamint a hotel mellett látható a Vérszerződés szoborcsoport.

Érdemes tudni: Szezonkezdet a pálházi kisvasúton várhatóan 2022. március 12-én, szombaton. Kőkapu Kishután keresztül egy szép erdei hangulatú aszfaltozott úton autóval is megközelíthető.

 

Füzérradvány, Károlyi-kastély

 

A neoreneszánsz-romantikus stílusú egykori Károlyi-kastély a Zemplén legszebb kastélya és csodálatos angolparkkal rendelkezik.

Károlyi Lászlónak és feleségének köszönhető a belső berendezés, a reneszánsz korszak tárgyainak csodás gyűjteménye. Fiuk, Károlyi István alakíttatta a füzérradványi kastélyt luxusszállodává, és a lillafüredi Palotaszállóhoz hasonló

népszerűséggel működött. Az 1930-as évekbeli kastélyszálló működésébe nyerhetünk betekintést a felújított kastély látogatása során. A különböző digitális és interaktív eszközöknek, animációknak, élőszereplős kisfilmeknek köszönhetően nagyszerű élményt nyújt a kiállítás, a kastély történetét, az akkori főúri életmódot is megismerhetjük.

Az épületben számos eredeti gyönyörű kandalló, illetve műtárgy áll, ahol pedig a műkincsek elvesztek, hasonló kinézetű berendezési tárgyakkal pótolták azokat. A korabeli enteriőrökről képeket láthatunk, festmények, vadász trófeák, antik fegyverek díszítik a falakat. Különleges a vörösmárvány-csavart oszlopos szalon, a királyi hálószoba előtti intarziás reneszánsz ajtószárny és a lakosztály süllyesztett márvány fürdőkádas luxus fürdőszobája. Az egyik teremben a Kísértés című film forgatásának jelenete elevenedik meg. Igazi időutazást nyújt a kastély látogatása.

A kastélyt körülvevő angolpark bámulatba ejtő szépségű, minden évszakban páratlan élményt nyújt. A legnagyobb platán 7 méteres és 150 éves, de több óriás fa, platánok, növényritkaságok, patakon átívelő hidak és egy halastó mellett sétálhatunk akár órák hosszat hatalmas és lenyűgöző parkban.

Érdemes tudni: 2021 októbere óta a kastély és a park is teljesen megújulva várja látogatóit! Az angolpark ingyenesen látogatható.

 

Zemplén Kalandpark

 

Sátoraljaújhelyen található Magyarország leghosszabb, leggyorsabb, legizgalmasabb bobpályája, a Zemplén Kalandparkban.

Hazánk első kabinos drótkötélpályáját, a leghosszabb libegőjét és egy extrém átcsúszó kötélpályát is találunk itt, de ezek jelenleg nem működnek, felújítva hamarosan újra használhatóak lesznek. Két új libegőt is építenek a Szár-hegy és a Magas-hegy között és kilátóval, valamint lombkorona-sétánnyal is gazdagodik a Zemplén Kalandpark hamarosan. Tematikus játszóteret és downhill kerékpárutat is terveznek.

 

A Zempléni-hegység várai hazánk legszebb kirándulóhelyeinek top 10-es listáján és sokak bakancslistáján megtalálhatóak. Mindenképpen megéri a hosszú utazást is, mert felejthetetlen élmények várnak ránk, ha felfedezzük a vadregényes Zemplén tájait.