Ezt látni kell

5 kihagyhatatlan élmény Mátraháza környékén

Mátraháza az egyik legismertebb mátrai üdülőhely, közigazgatásilag Gyöngyöshöz tartozik. Bármelyik évszakban élvezhetjük a természet szépségeit, hiszen tavasztól őszig kiváló kiindulási pontot biztosít családi kirándulásainkhoz, télen pedig a téli sportok rajongói szállhatják meg a környéket, hiszen egy igazi kis síparadicsommá változik. Néhány éve jártunk Mátraházán, de annak a hétnek az emléke még mindig elevenen él bennem.
5 kihagyhatatlan élmény Mátraháza környékén

Jó szokásomhoz híven napokig tanulmányoztam, hová mehetnénk el egy hetes vakációnk ideje alatt, milyen látnivalók vannak a közelben. Körülbelül háromszor annyi programlehetőséget gyűjtöttem össze, mint amennyit egy hét alatt kipipálhatunk, egy fontos dologról viszont megfeledkeztem: milyen vásárlási lehetőségek vannak a közelben. Hiszen mindenütt van bolt, még a világ végén is – gondolhatnánk. Csakhogy ez nem egészen fedi a valóságot! Mátraházán ugyanis – bármilyen szokatlan – nincs élelmiszerbolt, egy egészen aprócska üzlet vagy pék sem, ahol az alapvető élelmiszereket be tudnánk szerezni. Mivel az állandó lakosok száma egészen parányi, ezért a korábbi üzlet bezárt, hiszen nem érte meg fenntartani. Ezzel nem árt tisztában lennünk, ha itt töltjük a családi kikapcsolódást, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket. Minket ugyanis ért, ilyen téren felkészületlenek voltunk, de az első napon a helyi büfé kedves tulajdonosai kisegítettek minket némi kenyérrel. Nagyobb üzlet Gyöngyösön található, kisebb boltra pedig a 8 kilométerre lévő Mátrafüreden bukkantunk, de talán félúton, Sástón is van ilyen lehetőség. Éttermek természetesen vannak, hiszen kedvelt üdülőfaluról van szó, sőt egy ajándékbolt is található itt.

Most pedig elérkeztünk a lényeghez. Nézzük meg, milyen látnivalók, programlehetőségek vannak Mátraházán és környékén!

 1. Kékestető
  Kb. 2 kilométerre van Mátraházától, egy gyalogtúra remek célpontja. Ha már itt pihenünk, kihagyhatatlan lehetőség, hiszen az ország legmagasabb hegycsúcsát mászhatjuk meg. Bár legalább annyira elfáradtunk, mintha sík terepen a négyszeresét tettük volna meg, talán annyira nem nagy táv, hogy a család ifjabb tagjainak is igazi kihívás, majd sikerélmény lehessen! A hegyen található tévétorony kilátó is egyben, ennek meglátogatása szintén érdekes program, hiszen gyönyörködhetünk a páratlan panorámában, ráadásul megtekinthetjük a tévétorony körpresszójában a 8000 darabból álló minipalack gyűjteményt.


 1. Naphimnusz park
  A mátraházai templom mellett található a park, ahová egy díszes, faragott fakapun léphetünk be. A parkban megcsodálhatjuk az Assisi Szent Ferenc himnuszának tíz versszakát megjelenítő kerámia domborműveket. Csendes elmélkedésre és a természetben való gyönyörködésre vágyóknak kifejezetten ajánlott!


 1. Oxygen Adrenalin Park – Sástó
  Mátraházáról könnyen megközelíthető gyalogosan is, hiszen kb. 3,5 kilométer sétával elérhető, és még csak hegyet sem kell másznunk közben. A 35 élményelemet számláló kalandpark egész évben – rövidített nyitvatartással télen is – várja a kalandra vágyó társaságokat, családokat. A legmerészebbek is találnak ínyükre való játékot: a Közép-Európában egyedülálló óriáshintával megtapasztalhatják a szabadesés élményét. Számos lehetőség közül választhatunk, hiszen van többek között bobpálya, paintball, íjászat és vízi akadálypálya. Természetesen gyermekbarát programok is vannak szép számmal; külön kalandparkot és quad pályát alakítottak ki gyermekek számára, emellett játszóház, trambulin, kisállat simogató és légvár is várja a kicsiket.


 1. Palóc Népművészeti Kiállítás – Mátrafüred
  Palóc népviseletbe öltöztetett babák mutatják be a palóc tájegység életét, például láthatunk menyasszony és vőlegény párost is közöttük. Egy másik babakollekció pedig elkalauzol minket a magyar öltözködéskultúra világába: a középkortól kezdve a 20. század elejéig végigkövethetjük a nemesi, illetve a polgári öltözködési szokásokat. Egy másik teremben pedig néprajzi gyűjteményben merülhetünk el, többek között megtudhatjuk, milyen berendezési tárgyak is tartoztak egy „tisztaszobához”.


 1. Gyöngyös, Mátra Múzeum
  A Mátra vidékével kapcsolatos emlékeket különböző állandó kiállításokon keresztül mutatja be a múzeum. Fő attrakciója a túlnyomórészt eredeti csontokból álló mamutcsontváz, amely az országban egyedülálló: az egyetlen teljes mamutcsontváz! Megtekinthetünk még vadászattörténeti tárgyakat, ásványokat, kövületeket, illetve helytörténeti kiállítás is található az épületben.


Ha jól megpakoltuk a csomagunkat - a fentiek fényében - hideg élelemmel, semmi akadálya nem lehet, hogy egy élvezetes hetet töltsünk el a Mátrában! A kalandlehetőségek száma szinte kiapadhatatlan, ezt a néhány tippet viszont ne feledjétek, ha Mátraháza környékén jártok.